Lekar zgrozio sve – otkrio šta se nalazi u mlevenoj kafi

Svi ljubitelji kafe verovatno će razmisliti o tome da i dalje konzumiraju svoj omiljeni napitak što saznate šta su lekari zapravo našli u mlevenoj kafi.

Karan Raj, lekar iz Velike Britanije, otkrio je nedavno šta sve može da bude sastavni deo mlevene kafe i zgrozio mnoge, piše Metro.

Naime, on je objasnio da postoji verovatnoća da naša mlevena kafa sadrži mali procenat bubašvaba i delića drugih insekata. To nikako nije namerno, već se ti insekti jednostavno slučajno nađu u kesicama s kafom.

“Mlevena kafa kakvu dobijate u većini radnji sadrži određenu količinu bubašvaba. To obično ne može sasvim da se spreči. Tako se one samo ispeku i samelju sa zrnima kafe. Većina nadležnih tela za hranu dopušta određen procenat delova insekata u našoj hrani. Ali ako ste alergični na bubašvabe – klonio bih se mlevene kafe”, objasnio je ovaj lekar u videu objavljenom na TikToku.

Mnogi su se nakon ovog saznanja šokirali i odlučili da više neće piti kafu.

“Ovo stvarno nije trebalo da znam! Svaki dan pijem kafu, uništio si mi jutarnji ritual”, kaže se u jednom od mnogobrojnih komentara, prenosi Večernji list.

Inače, Agencija za hranu i lekove iz SAD sprovela je studije koje su pokazale da se do 10 odsto zrna kafe kontaminira bubašvabama i drugim insektima. Aparati za prženje i mlevenje kafe ne mogu da ih potpuno prerade, pa se insekti samo ispeku i samelju u zrno. Ova agencija dopušta određenu količinu delova insekata u našoj hrani sve dok to ne prelazi određeni procenat.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kafamlevena
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Nije problem sto kafa ima delove bubasvaba. Na Tajlandu su oni specijaliteti puni proteina. Problem je sto se u kafu stavlja genetski modifikovana soja, kukuruzni sirupi i slicni sastojci. Inace, primera radi, kada kupujemo mleko ili sira, jasno je da se ne radi o kravljem mleku ili kravljem siru. U pitanju su hemikacijlije koje se dobijaju kombinacijom vode, glukozno fruktoznog sirupa, palminog ulja, biljnih masti, surutke, soje, kukuruza…Drugim recima, u mleku i siru koji jedemo nema kravljeg mleka ni u tragovima. Ne postoji u Srbiji laboratorija koja bi mogla da utvrdi satav proizvoda, samo sanitarna ispravnost se utvrdjuje. Proizvodi koji sadrze mleko su nesto sasvim drugo i to ide van granica posto oni imaju laboratorije. Drugim recima, nasa drzava nase gradjane hrani sa kancerogenim i mutogenim, toksicki i genetski modifikovanim otpadom dok strance kljukama sa prirodnom zdravom hranom. To se lako moze proveriti. Uzmite isti proizvod u Srbiji i nrp u Nemackoj. Sto se tice kriminala pri proizvodnji sokova, ista je prica. Ako bi se i otvorila neka laboratorija, ne bi nikada mogla da dobije licencu a ako bi dobila licencu bacili bi na nju molotovljev koktel za dva dana. Mi smo rasulo od drzave. Inace ovo je samo vrh ledenog brega.