Med – i izgled i ukus

Ova divna zlatna tečnost je proizvod medonosnih pčela i prirodna ukusna alternativa za beli šećer. Med se može kupiti tokom čitave godine, a najsvežiji je u leto i u jesen, kada ga pčelari skupljaju u najvećim količinama. Dobra prilika da se nabavi kvalitetan med jesu i sajmovi pčelarstva, koji se povremeno održavaju širom zemlje. Pored raznovrsne ponude, tu možete dobiti i razne korisne informacije o ovoj namirnici.
Fascinantan proces proizvodnje meda počinje kada se pčele spuštaju na cvetove, skupljajući sa njih nektar. Taj nektar se onda pomeša sa specijalnim enzimima u pčelinjim ustima. Tu smesu pčele potom u ustima odnose u košnice i spuštaju je u saće. Lepršanje njihovih krila obezbeđuje neophodnu ventilaciju da bi se održala vlažnost i svežina meda.
Zdravstvene koristi
Kao i kada je reč o ostalim vrstama hrane, hranljiva vrednost meda zavisi od njegovog kvaliteta.
Med se kroz razvoj civilizacije koristio kao narodni lek, najčešće za brže zaceljivanje rana i kao dodatni izvor energije za sportiste. Ova svojstva meda naučnici su podvrgli ispitivanju. Istraživanja su vršena na grupi atletičara. Uzimanje preparata na bazi meda povećalo je fizičku spremnost ispitanika i omogućilo im da lakše postignu svoj maksimum. Takođe, upotreba meda za lečenje rana nije prazna priča bez naučne potvrde. Ova istraživanja su tek u začetku, ali komponente meda su se pokazale kao delotvorne za neke vrste otvorenih rana, recimo za opekotine. Razlog tome je sastav meda, koji počiva na glukozi i fruktozi, dva šećera koji snažno privlače vodu, tako da med u stvari apsorbuje vodu u rani, isušujući je, što sprečava razvoj gljivica i bakterija.
Poreklo meda
Još od drevnih vremena, med se koristi i kao hrana i kao lek. Pčelarstvo kao poljoprivredna grana datira još od 700. godine pre nove ere. Kroz vekove, zbog specifične slatkoće i divnog izgleda, med je tretiran kao dragocenost. Korišćen je na primer u religioznim ceremonijama kao dar bogovima. Dugo je konsumiranje meda bilo rezervisano za bogate slojeve, sve dok pčelarstvo nije postalo zastupljenije, pa je meda bilo dovoljno za sve društvene slojeve.
Nekoliko saveta za serviranje meda

  • Umesto šećera, koristite med za zaslađivanje čaja.
  • Premažite kriške jabuke medom i pospite cimetom.
  • Predlog za ukusan sendvič u kom će uživati naročito deca: premažite kriške hleba kikiriki-puterom, medom i dodajte kolutove banane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

medmedninektarpcelesace
Komentari (0)
Dodaj komentar