Moćni začin za mršavljenje koji tera glad: 100 grama košta 25 dinara, a dovoljna je 1 kašičica dnevno

Lan, drevna jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka, već hiljada godina je poznata kao veliki dar prirode kada je reč o njenom blagotvornom dejstvu na zdravlje. Koliko je široka njena primena i koliko se u različite svrhe koristi, najbolje govori njen latinski naziv Linum usitatissimum – „najupotrebljiviji“.

Mnogi delovi ove biljke mogu da se upotrebe na razne načine, a kada je reč o zdravlju najpopularnije je seme lana.

Zašto treba jesti laneno seme?

Kao i sve semenke koje obiluju mastima, seme lana ima značajnu energetsku vrednost: u 100 grama semena lana nalaze čak 534 kalorije. Ono obiluje i proteinima, kojih u istoj količini ima oko 18,28 grama, a obično se preporučuje da se konzumira u kombinaciji s mesom jer lan ne sadrži lizin, važnu aminokiselinu.

U 100 grama semena lana nalazi se 28,88 grama ugljenih hidrata, od čega najviše čine biljna vlakna.

Kada je reč o mastima u ovim semenkama, njih ima napretek: čak 42,16 grama u pomenutoj količini, a najzastupljenije su polinezasićene omega-3 i omega-6 masne kiseline, potom alfa-linoleinske kiseline i monozasićene i zasićene masne kiseline.

Pored toga, odličan su izvor vitamina i minerala, pre svega vitamina B1, fosfora , bakra, zatim biljnih jedinjenja kao što su p-kumarinska kiselina, ferulna kiselina, cijanogene glikozidi, fitosteroli i lignani.

Uz to, seme lana spada u jeftinije semenke – 100 grama košta oko 25 dinara u prodavnicama zdrave hrane.

Seme lana i mršavljenje

Laneno seme obiluje vlaknima, koja čine većinu ugljenih hidrata u njima, čak 27,3 grama u 100 grama semenki. Kada jedete hranu koja sadrži dosta vlakana, duže ćete biti siti, pošto se sporije vare i zadržavaju u crevima, a ishrana bazirana na vlaknima često se preporučuje ako želite da se rešite viška kilograma na zdrav način.

Ona, inače, potiču iz biljaka i predstavljaju vrstu ugljenih hidrata, ali se, za razliku od ostalih iz ove grupe, ne mogu da se razlože na prostije sastojke.

Različite namirnice obično sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, ali obično jednu vrstu imaju u znatnijoj količini. Rastvorljiva vlakna mogu da apsorbuju vodu, zahvaljujući čemu se stvara masa u obliku gela, što nije slučaj s nerastvorljivima.

– Smanjenje abdominalne masti je među glavnim ciljevima prilikom mršavljenja, za većinu ljudi. Postoji više načina da se salo na stomaku smanji, a to podrazumeva i konzumiranje zdrave hrane – kaže nutricionistkinja Natali Komova za britanski Express.

Takođe, medicinska platforma Healthline piše da je unos vlakana vrlo važan za stabilizaciju nivoa šećera u krvi, što može dodatno da pomogne u regulisanju telesne težine.

Pored vlakana, od pomoći u mršavljenju mogu biti i omega-3 masne kiseline u semenu lana, koje imaju dokazano blagotvorno dejstvo. One snižavaju zapaljenje u organizmu, koje može da doprinese pojavi srčanih oboljenja, pomažu u odbrani od autoimunih bolesti i deo su prevencije od pojave određenih vrsta kancera, ali je svakako potrebno još naučnih istraživanja na ovu temu.

Takođe, u lanenom semenu nalazi se lignin, kompleksni polimer koji čini ćelijski zid mnogih biljaka i za koji je studija objavljena 2017. godine u listu International Journal of Molecular Sciences pokazala da može pomoći u mršavljenju i regulisanju krvnog pritiska.

Kako upotrebiti seme lana za mršavljenje?

Medicinski portal Healthline donosi recept za domaći napitak za mršavljenje, koji deluje tako što produžava osećaj sitosti i poboljšava varenje. Naravno, nije u pitanju magično sredstvo – napitak od lanenog semena nije zamena za zdravu, uravnoteženu i raznovrsnu ishranu, ali joj može biti koristan dodatak.

Sastojci:

  • 1 kašičica sveže mlevenog semena lana
  • 1 kriška limuna
  • 180-240 ml vruće vode

Priprema:

Ubacite mlevene semenke lana u ključalu vodu i dobro promešajte.
Iscedite krišku limuna i potom je ubacite u tečnost.

Primena:

Pijte jednom dnevno dok pokušavate da smršate.

(Glossy)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranamrsavljenjenapitaksemenkezdravlježivot
Komentari (0)
Dodaj komentar