Najčešće greške u kuhinji (2)

Iako kupujemo zdrave i hranljive namirnice, često ih ne pripremamo na najbolji način, pa ne koristimo u potpunosti njihovu hranljivu vrednost. Razmotrićemo greške koje najčešće činimo u kuhinji.
Veoma retko pripremate avokado
Samo ponekad kupite ovo voće, smatrate ga egzotičnim i eventualno ga nekad ubacite u neki voćni kolač. To je greška, jer biste pomoću ovog ploda znatno podigli nutricionistički nivo svojih obroka. Avokado sadrži mnoge bitne elemente: kalijum, vitamin E i vlakna. Tačno je da ovo voće sadrži i masti, ali one vrste masti koje ne škode srcu. Uz to, polovina avokada sardži svega 153 kalorije.
Ne koristite začine
Razni biljni i drugi začini poboljšavaju ukus vaših jela bez dodavanja masnoća i natrijuma, ali ne samo to: ovi hranljivi dodaci mogu nas zaštititi od trovanja hranom. Istraživači na Institutu u Hong Kongu isprobali su dejstvo 20 najčešće korišćenih začina, protiv bakterija (ešerihije koli, stafilokoka i salmonele). Otkrili su sledeće: što veća antioksidantska svojstva ima začin, to se bolje suprotstavlja aktivnosti bakterije. Najbolje su se pokazali sledeći začini: karanfilić, cimet i origano. Posebna studija, objavljena u magazinu za agrikulturu i prehrambenu hemiju, pokazala je da su antioksidantima bogati i ruzmarin, majčina dušica, oraščić i lovorov list.
Dakle, dodatak pola kašičice nekog od ovih začina u salatu, meso ili u jelo od povrća, može vam samo biti od pomoći u borbi protiv raznih bolesti.
Ljuštite povrće i voće u debelom sloju
Stručnjaci kažu da je dosta vitamina i drugih hranljivih sastojaka smešteno veoma blizu kožice povrća i voća, ili na samoj toj kožici. Mnogi od nas, poštujući recepte, uklanjaju kožicu sa jabuka, paprika, kajsija ili nektarina, ali time zapravo uklanjamo vlakna i druge zdrave sastojke. Preporučuje se da nežno samo izgrebemo površinu krompira i šargarepa umesto da ih oljuštimo. Bolje je koristiti alatku za ljušćenje nego običan nož.
Predugo kuvate povrće
Kuvanje nam deluje kao pogodan način da pripremimo povrće bez ulja, ali ako to činimo predugo, izgubiće se dosta hranljivih sastojaka.
Ovakve greške pravi većina domaćica. Na sreću, lako ih je ispraviti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

avokadozačini
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Ranka Plakalović

    Pripremite paštetu od avokada. Oljuštite avokado, najbolje kad je potpuno zreo, a zatim ga dobro izgnječite viljuškom, možete ga i izmiksati i dodajte sok od jednog limuna. Limununov sok čuva boju avokada i istovremno pomaže da smeša ne pocrni. Prema ukusu možemo dodati sitno seckani beli luk, krem sir, a posolite gomasiom pa sve dobro izmešati. Izuzetno bogat obrok koji može da se servira na crnom hlebu.