Neprocenjiva: Evo zašto treba piti surutku

Surutka je nusproizvod pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci mleka: vitamini B i E, minerali i mlečni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu.

Kakko prenose mediji u regionu, za sve njene prednosti stručnjaci preporučuju pola do litre surutke dnevno, a ovo su te prednosti:

1. Pomaže kod mršavljenja – 100 grama surutke ima samo 26 kalorija, ona sadrži pregršt bjelančevina pa daje osećaj sitosti, a siromašna je mastima i kalorijama.

2. Pomaže kod zatvora – Surutka ima diuretska svojstva što drugim rečima znači sledeće: ona će brzinski potaći probavu i rešiti neugodan osećaj nadutosti i zatvora. Ali, nemojte preterivati s njenom konzumacijom, jer bi vam mogla izazvati proliv (do litre dnevno).

3. Lek za jetru – Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanim BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre i obolelima od ciroze jetre pomaže da žive duže i kvalitetnije.

4. Izgrađuje mišiće – Surutka, posebno u prahu, ne samo da će vam pomoći kod izgradnje mišićne mase, već i kod oporavka mišića nakon fizičkog napora.

5. Reguliše povišene masnoće u krvi – Surutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi. Nakon nekoliko sedmica redovne konzumacije to ćete moći i dokazati vlastitim primerom.

6. Potiče sreću i smanjuje osećaj umora – Surutka potiče lučenje serotonina, hormona sreće pa tako smanjuje osećaj stresa i hroničnog umora, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lekovitostsurutka
Komentari (0)
Dodaj komentar