Neverovatno korisni za srce, imunitet, evo zašto treba svakodnevno konzumirati orašaste plodove

Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje orašastih plodova, u velikoj meri pomaže kod određenih zdravstvenih problema. Orašasti plodovi su bogati brojnim nutrijentima koji su neverovatno korisni za celokupan ljudski organizam

Količina tih nutritivnih vrednosti varira, u zavisnosti od samog ploda, pa su oni, samim tim, korisni u prevenciji različitih stanja i korisni za različite organe.

Orašasti plodovi su se pokazali krajnje korisnim borbi protiv holesterola i triglicerida. Takođe, ove namirnice su se pokazale kao odličan saveznik kada je u pitanju dijabetes tipa 2, a orašaste plodove trebalo bi da konzumiraju češće i svi svi ljudi koji imaju probleme sa srcem, prenose mediji.

Bez obzira na to što većina ovih namirnica sadrži određeni procenat kalorija, nema sumnje da su zaista korisni kada je zdravlje u pitanju.

Bademi
Bademi sadrže zaista brojne nutritivne materije, a mogu se konzumirati u različitim oblicima i u sklopu drugih jela. Bilo da ste se odlučili za grickanje badema, ili ispijanje mleka od ove biljke, unosite u svoj organizam zaista korisne materije.

Bademi su puni vitamina E, moćnog antioksidansa koji utiče na smanjenje rizika od raka, a neverovatno je dobar i za imunitet. Prema istraživanjima, bademi potpomažu rešavanje brojnih problema sa srcem i varenjem.

Pistaći
Dobra vest za sve one koji drže dijetu, jeste da su pistaći orašasti plod sa najmanje kalorija, tako da predstavljaju sjajnu užinu. Bogati su i vitaminom B6, koji je neophodan našem telu za pravilno funkcionisanje metabolizma i imuniteta.

Orasi
Orasi su odličan izvor bakra, koji je neophodan našem telu za proizvodnju energije i sintezu neurotransmitera. Oni, istraživanja su pokazala, smanjuju rizik od srčanog udara i pomažu u regulisanju nivoa holesterola i triglicerida u organizmu.

Pokazalo se da plod oraha deluje efikasno u prevenciji demencije.

Indijski oraščići
Hranjive materije iz indijskog oraha, uključujući vitamin K i magnezijum, korisne su za održavanje kvaliteta koštanog sistema. Pored toga, čak pet različitih studija je potvrdilo da indijski orah snižava krvni pritisak.

Ovo su odlični razlozi da indijski orah uvrstite u redovne grickalice.

Kikiriki
Među koristima koje ima kikiriki za zdravlje čoveka, čini se da je ova najpoznatija. Zahvaljujući visokom nivou monone zasićenih i polinezasićenih masti, kikiriki mogu održavati ljudsko srce zdravim.

Konkretno, oleinska kiselina kod kikirikija može u krvi da smanji loš holesterol i poveća dobar holesterol. Stoga, kikiriki je dobar u prevenciji moždanog udara i koronarnih bolesti.

Lešnici
Lešnik je odlično sredstvo koje povoljno utiče na kompletan kardiovaskularni sistem. Stručnjaci savetuju da se konzumira u svežem stanju. Prema rečima mnogih nutricionista poželjno je umereno unošenje lešnika, do 30 grama na dnevnom nivou. Lešnik je zbog toga odlična zamena masnih grickalica, jer pruža dovoljno energije, a ukoliko se unosi u umerenoj količini ne nabacuje višak kilograma.

Pekan oraščići
Ovi orašasti plodovi su relativno novi na našem tržištu i verovatno nepoznati mnogima. Ovi oraščići su odličan izvor cinka koji je važan za nesmetano funkcionisanje imuniteta, zarastanje rana, sintezu DNK i normalan rast i razvoj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

orašasti plodoviimunitet
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • gordana.

    Pored ovih zdravstvenih benefita orasastih plodova postoji jos jedna mnogo bitna a to je da ,bukvalno,mogu da budu obrok a ne samo grickalica i na dnevnom nivou ne umanjuju unos hranljivih nutrijenata a vrlo su zahvalni za osecaj sitosti.