Nutricionistkinja objasnila kako se pravilno jede beli luk, ovako nikom ne smeta

Nutricionistkinja Branka Mirković gostovala je na TV Prva gde je govorila o lekovitim svojstvima belog luka.

Nikako ne bacate ljuske luka, bilo da je u pitanju beli ili crni!

– Ne bacajte ljuske, one imaju vrednost za respiratorne organe i ugruške. Ako želite beli luk da stavite u neko jelo ili supu, zgnječite ga sa sve ljuskom i ubacite ga. Ili ceo luk sa korom ispecite u rerni, istisnite ga kao pastu, to je sve hranljivo – rekla je ona. Tako pripremljen beli luk svako može da jede, neće smetati želucu.

„Ovo se odnosi i na crni, i na beli luk. Crni uzmite neoljušten, izbockajte ga viljuškom i skuvajte u supi, dobićete supu od lukovine. Odličan je za imunitet, i to ne da jedete beli luk kao čen, nego seckajte i dodajte u hranu. Cela Francuska i Italija mirišu na beli luk, nikome to ne smeta. Obično ljudi narendaju beli luk u ulje, pa malo limuna i onda to koriste na kašičicu, ali bolje je unositi ga uz hranu“.

Kako je najbolje jesti beli luk, da li je sirovi zdraviji, smeta li mu termička obrada i da li zbog nje gubi zdrava svojstva?

Ne, on neće izgubiti svojstva, ali mnogim ljudima smeta beli luk kada je svež. Ovako obrađen može svako da ga jede. U našoj kuhinji postoje pečene paprike i druge salate, dodajte ga u hranu slobodno – rekla je ona.

Recept za pritisak

Ko ne bi smeo da jede beli luk, često slušamo o tome da ne smemo da ga konzumiramo ako imamo nizak pritisak ili probleme s varenjem?

– Ne, zašto ne bi smeli? Ako vas muči pritisak, posolite ga malo, popijte vodu i pritisak će se podići. Kod varenja smeta samo zeleni deo koji se nalazi u srcu čena, zasecite ga i izvadite to zeleno perce, onda može svako da ga jede – rekla je ona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beli luk
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Nisam mnogo pricala niti slusala da bih mogla tako da mislim ali pretpostavljam da posle jedenja belog,crnog luka ili praziluka svi imaju taj osecaj da „smeta“ jer sam zadah koji se oseca posle jedenja nije prijatan ,i kada se operu zubi ujutru se ima taj efekat koji proizilazi iz zdravih svojstava luka i jakog ukusa i mirisa.Cela prostorija se oseca na luk posle jedenja ..Naravno da se ovde pod „smeta“misli na varijacije krvnog pritiska koje izazivaju neku blagu mucninu ili na zeludacne kiseline mozda.

  • goga

    Ova izjava nutricionistkinje ne pokusava da negira nicije dosadasnje konzumiranje vec samo naglasava nacine koji mogu biti korisni,Zglobni Skoce.

  • Zglobni Skoč

    Jedem ga već decenijama, sad će neko da me ubeđuje da ga jedem pogrešno.Ma idi begaj…

    • Anonimni

      Vala si u pravu!

  • Anonimni

    beli luk kuvanjem gubi svojstva tako da gore navedeno nije tacno