U trendu

Nutricionistkinja objasnila kako se pravilno jede beli luk, ovako nikom ne smeta

Nutricionistkinja Branka Mirković gostovala je na TV Prva gde je govorila o lekovitim svojstvima belog luka.

Nikako ne bacate ljuske luka, bilo da je u pitanju beli ili crni!

– Ne bacajte ljuske, one imaju vrednost za respiratorne organe i ugruške. Ako želite beli luk da stavite u neko jelo ili supu, zgnječite ga sa sve ljuskom i ubacite ga. Ili ceo luk sa korom ispecite u rerni, istisnite ga kao pastu, to je sve hranljivo – rekla je ona. Tako pripremljen beli luk svako može da jede, neće smetati želucu.

„Ovo se odnosi i na crni, i na beli luk. Crni uzmite neoljušten, izbockajte ga viljuškom i skuvajte u supi, dobićete supu od lukovine. Odličan je za imunitet, i to ne da jedete beli luk kao čen, nego seckajte i dodajte u hranu. Cela Francuska i Italija mirišu na beli luk, nikome to ne smeta. Obično ljudi narendaju beli luk u ulje, pa malo limuna i onda to koriste na kašičicu, ali bolje je unositi ga uz hranu“.

Kako je najbolje jesti beli luk, da li je sirovi zdraviji, smeta li mu termička obrada i da li zbog nje gubi zdrava svojstva?

Ne, on neće izgubiti svojstva, ali mnogim ljudima smeta beli luk kada je svež. Ovako obrađen može svako da ga jede. U našoj kuhinji postoje pečene paprike i druge salate, dodajte ga u hranu slobodno – rekla je ona.

Recept za pritisak

Ko ne bi smeo da jede beli luk, često slušamo o tome da ne smemo da ga konzumiramo ako imamo nizak pritisak ili probleme s varenjem?

– Ne, zašto ne bi smeli? Ako vas muči pritisak, posolite ga malo, popijte vodu i pritisak će se podići. Kod varenja smeta samo zeleni deo koji se nalazi u srcu čena, zasecite ga i izvadite to zeleno perce, onda može svako da ga jede – rekla je ona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)