Opet LAŽ: mislimo da smanjuju težinu, a – GOJE!

Novo istraživanje iz Amerike donosi podatke da je potrošnja hrane i pića sa niskokaloričnim veštačkim zaslađivačima konstantno u porastu kod odraslih ali i kod dece.

Jedno od četvoro dece i više od 41% odraslih koristi niskokalorične zaslađivače. Podaci istraživanja su važni jer ukazuju na povezanost niskokaloričnih zaslađivača sa pojavom gojaznosti, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema. Iako neka istraživanja pokazuju da konsumiranje proizvoda sa niskokaloričnim zaslađivačima mogu da pomognu u gubitku telesne težine, postoje istraživanja i studije koje pokazuju da ono može i povećati telesnu težinu. Jedan od razloga može biti taj jer često konsumiranje slatke hrane (naročito kod dece) može da izazove želju za još više slatke hrane kroz upotrebu dijetalnih pića koje može izazvati takođe želju za još više i jela i pića.

Upozorenja

Istraživači navode da konsumiranje hrane i pića sa veštačkim zaslađivačem nije dobro, naročito ne za decu. Navodi se da je za celokupno zdravlje mnogo bolje konsumiranje prirodnog šećera iz voća, povrća, žitarica i svih drugih proizvoda nego belog ili veštačkog šećera.

Takođe, preporučuje se da dijetalne i gazirane proizvoda zamenimo vodom, koja je mnogo zdravija.

Na kraju savet svim roditeljima: da obrate pažnju na svoje ponašanje, jer ukoliko oni koriste veštačke zaslađivače, velika je verovatnoća da će i njihova deca to koristiti. Naš narod lepo kaže: „roditelji su ogledalo svoje dece“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decaVeštački zaslađivači
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Rade

    med, stevia a i nema potrebe

  • Anonimni

    Kokosov secer (iz cveta kokosa) i ksilitol ( brezin šecer) su zdrave alternative veštačkom i belom seceru

  • Anonimni

    Pa zasto „struka“ ne zabrani uvoz i proizvodnju hrane i pica sa ovim otrovima?!!