Ovaj začin redovno koristimo, a može biti smrtonosan

Izuzetno zdrav muskantni oraščić, koji je mnogima jedan od omiljenih začina, ima i svoju lošu stranu. U prevelikim količinama izaziva mučninu, grčeve i halucinacije, kao i nepravilan rad srca, dermatitis, alergije… Iako postoji opasnost od smrti, takvi slučajevi se dešavaju izuzetno retko.

Maksimalna količina koja dnevno sme da se konzumira jeste 3-5 grama, što zaista nije jednostavno pojesti, s obzirom na njegovu aromatičnost.

Ako se koristi umereno, muskatni oraščić ublažava gorušicu, podstiče varenje, smiruje bolove, pročišćava organizam, čuva zdravlje kostiju, ublažava nesanicu, anksioznost i depresiju.

Nekada najskuplji začin na svetu dolazi s ostvra Banda, a plodovi koji potiču odatle se i danas više cene od onih koji dolaze s indijskih stabala.

Što su veći, muskatni orašćići su i skuplji. Smatra se da su ih u Evropu doneli krstaši, a ubrzo su zbog svojih lekovitih dejstava i primamljive arome osvojili svet.

Lekari su oduvek bili vrlo oprezni s oraščićem, pa bi svojim kupcima govorili: „Jedan je dobar za tebe, drugi će ti naškoditi, a treći te može ubiti“, piše Punkufer, a prenosi B92.

Mirisni oraščić odlično ide u kombinaciji sa kardamomom, cimetom, karanfilićem, korijanderom, kuminom, đumbirom, biberom i majčinom dušicom, a dodaje se u slatka i slana jela.

Najbolje je kupiti ga celog jer u zatvorenoj posudi ima skoro neograničen rok trajanja, i narendati ga pred kraj pripreme jela kako bi zadržao mirisnu aromu (isto važi za većinu začina).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

začin
Komentari (0)
Dodaj komentar