Ovaj začin svi koristimo, a uništava IMUNITET

Pored problema sa srcem i krvnim pritiskom, istraživači kažu da previše soli šteti i vašem imunitetu. Nedavno sprovedena studija otkrila je da bi vas količina soli koju pojedete mogla učiniti osetljivijima na bolesti prouzrokovane bakterijama i bolesti prouzrokovane virusima, poput kovida 19.

Studija objavljena u časopisu „Circulation“ nastojala je da produbi razumevanje koje su naučnici stekli istraživanjem iz 2015. godine, piše N1.

U toj prethodnoj studiji istraživački tim je otkrio da povišene količine natrijuma u krvi utiču na to kako se određena vrsta belih krvnih zrnaca priprema za reakciju kad oseti nezdravu ćeliju. Ali, čak i na kraju te studije, kaže dr Sabrina Gejsberger sa Berlinskog instituta (BIMSB), naučnici „još nisu znali šta se događa u ćelijama“.

Tako je za novo istraživanje Gejsbergerin tim ispitivao „metabolizam imunoloških ćelija koje su bile izložene visokim koncentracijama soli“, navodi se u saopštenju. Ovog puta saznali su više o tome kako so utiče na imunitet: „Ona remeti disajni lanac, zbog čega ćelije proizvode manje ATP-a i troše manje kiseonika”, objašnjava Gejsberger.

ATP ili adenozin trifosfat, definisan kao „univerzalno gorivo koje pokreće sve stanice“, pružajući energiju za snagu mišića i metaboličku regulaciju, što znači da ako visok nivo natrijuma u tijelu prouzrokuje nedostatak ATP-a, to utiče na to kako ta bela krvna zrnca sazrevaju, kao i koliko efikasno moguda funkcionišu ona bela krvna zrnca, koja su u velikoj meri odgovorne za imunološki odgovor tela, prenosi Eat This, Not That.

Koliko soli je bezbedno jesti svaki dan? Prema ovoj studiji: „Nutricionisti preporučuju odraslima da ograniče dnevni unos na najviše pet ili šest grama. Ovaj proračun uključuje so koja je skrivena u prerađenoj hrani“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

imunitetzačin
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Uglavnom smo culi da ne trepa preterivati sa solju ali isto tako so je neophodna sto nas dovodi u dilemu da li je bolje jesti neslano posto je postizanje slanosti u svakodnevnoj ishrani vrlo tesko odredivo ,posebno,. kao sto je naglaseno da uzimamo uzimamo skrivene soli kroz peciva sireve suhomesnate proizvode,supe….Znaci u svakom slucaju je bolje jesti nedovoljno slano nego slano.Zamenom vegete za so koju upraznjavaju ljudi takodje se postize slanost sto znaci da je prisustvo soli dovoljno da se ne koristi so.jer se postize slanost.

  • zoran

    Slika nema veze sa tekstom..