Ovo je jedini ispravan način da operete voće i povrće: Samo ovako ćete ukloniti sve hemikalije

Da li su ove vrste povrća i voće zdrave? Da! Ali samo pod uslovom da ih pre jela očistite od hemijskih aditiva, fiksativa, konzervansa i drugih sastojaka kojima su prskane kako bi izgledale lepo i ne bi se pokvarile u transportu.

Evo efikasnih načina!

Većinu vrsta povrća (npr. zelena salata, paradajz, krastavci, rotkvice) i voća (šljive, kruške) dovoljno je da potopite u dva rastvora na nekoliko minuta: prvo kiseli, zatim alkalni rastvor, da bi se oslobodiil štetnih materija. Pripremite dve posude. Sipajte vodu u prvu sa jabukovim sirćetom (pola čaše sirćeta na litar vode), u drugu sipajte i dodajte dve kašičice sode na litar vode.

Pripremljeno povrće i voće stavite pet minuta u „kiselu kupku“. Zatim temeljno isperite tekućom vodom i zatim ih držite u alkalnom rastvoru još pet minuta. Isperite još jednom čistom vodom. Završeno!

Poznato je da se većina vitamina nalazi ispod kore voća, na primer jabuke. Kora je zdrava i zbog toga što je pektin sadržan u njoj prirodni izvor vlakana. Ali jabuke sa korom možete jesti samo ako su iz vašeg voćnjaka. Sjajne jabuke koje dugo stoje u hipermarketima imaju sjajnu koru jer su prskane raznim uljima i voskovima.

Dakle, pre nego što počnete da uživate u jabuci sa koricom, uronite je u posudu ključale vode. Pogledajte šta će se desiti! Voda će postati mutna, na njoj možete videti masne žute naslage. Koristite sunđer ili rukavicu da operete povrće vodom.

Banane, ananas, pomorandže i druge agrume koji su nam došli iz tropskih zemalja takođe treba potopiti u ključalu i rashlađenu vodu. Ali to možda nije dovoljno za uklanjanje toksičnih supstanci iz kožice. Zbog toga ih očistite četkom i dobro isperite pod jakim mlazom vode.

Jagode su još jedno omiljeno letnje voće, ali često su tretirane pesticidima i drugim hemikalijama tokom uzgoja. Iako su ove hemikalije obično prisutne u sigurnim količinama, neki ljudi preferiraju dodatni korak u čišćenju voća radi uklanjanja potencijalnih ostataka. Jedna od prirodnih metoda za čišćenje jagoda jeste upotreba rastvora sode bikarbone.

Povrće se ne sme čuvati u foliji, jer se sadržaj štetnih nitrita u njima povećava bez vazduha. Ali šta učiniti ako se brokoli ili krastavac prodaje gotovo uvek u takvoj „odeći“?

Odvojte ih od folije i stavite na petnaest minuta na toplo mesto. Veliki deo toksina bi onda trebalo da ispari. A onda ide postupak – kisela i alkalna kupka!

(superzena.b92.net/)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

povrćepranje voća
Komentari (0)
Dodaj komentar