Bićete pametniji ako ga jedete bar jednom nedeljno: Ovo povrće je riznica vitamina, minerala i vlakana

Konzumiranje bilo kog povrća doprinosi smanjenom riziku od zdravstvenih problema vezanih za određeni nezdrav način život. Takav slučaj je i sa plavim patlidžanom koji je u stanju da smanji rizike povezane sa gojaznošću, dijabetesom i srčanim problemima.

Svako ko bi želeo da se posveti zdravom načinu života trebalo bi što pre da plavi patlidžan uključi u ishranu.

Sok od plavog patlidžana

Studija o efektima soka plavog patlidžana pokazala je da pomaže u snižavanju lošeg holesterola, poboljšanju zdravlja arterija i opuštanju krvnih sudova.

S obzirom na to da sadrži veliku količinu biljnih vlakana uz veoma malo šećera, plavi patlidžan je sasvim poželjan u ishrani obolelih od dijabetesa tipa 2.

Vlakna i ugljeni hidrati iz plavog patlidžana smanjuju nivo šećera u krvi kod obolelih. Konzumiranje ove vrste povrća umanjuje opasnost od visokog nivoa šećera, jer fenoli u plavom patlidžanu pomažu u „nadgledanju“ nivoa glukoze.

Foto: Hans/Pixabay.com

Visok nivo fitonutrijenata u plavom patlidžanu pomaže moždanim funkcijama tako što poput zaštitnog omotača štiti mozak od slobodnih radikala i različitih vrsta povreda. Kompleks vitamina B pomaže u olakšanju od fizičke i mentalne napetosti. Uključivanje ovog povrća u nedeljni režim ishrane omogućava nam da mislimo mnogo brže i dinamičnije.

Plavi patlidžan sadrži i visok nivo gama aminobuterne kiseline. Reč je o amino – kiselini, koja ima sposobnost da smanji anksioznost, poboljša san i umiri opterećen um.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

vitamin bzdravljeloš holesterolpovrće
Komentari (0)
Dodaj komentar