Ovo povrće je superhrana za kosti i oči, prava riznica minerala

Kelj se smatra jednom od najzdravijih i najhranljivijih vrsta zelenog lisnatog povrća.

Ovo je prava superhrana puna korisnih jedinjenja, koja imaju moćna lekovita svojstva.

Bogat je vitaminom A, vitaminom C i vitaminom K. Lisnati deo sadrži još i fosfor, magnezijum i kalijum. Ovo su zdravstvene prednosti kelja i zašto je dobro da ga uvrstite u svoju redovnu ishranu u različitim oblicima.

Utiče na regulaciju holesterola

Konzumacija kelja pospešuje sintezu želudačne kiseline u telu, pomažući tako i regulisanju nivoa holesterola. Pomaže u prevenciji raznih kardiovaskularnih bolesti i dobra je za zdravlje srca.

Čuva zdravlje kostiju

Kelj je bogat izvor kalcijuma, fosfora i vitamina K. Pomaže u poboljšanju gustine kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze i preloma.

Riznica minerala

Kelj je bogat esencijalnim mineralima poput kalijuma i magnezijuma. Dok kalijum pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i upravlja krvnim pritiskom, magnezijum pomaže u zaštiti tijela od dijabetesa tipa 2.

Pomaže očuvanju zdravlja očiju

Kelj pomaže u poboljšanju zdravlja očiju i u zaštiti očiju od štetnih UV zraka. Bogat je karotenoidima, uključujući zeaksantin i lutein, koji pomažu u poboljšanju vida.

Bogat je antioksidansima

Kelj je bogat antioksidansima poput vitamina C i beta-karotena. Oni pomažu u suzbijanju oksidativne štete koju nanose slobodni radikali u telu, što može da poveća rizik od raka i ubrza proces starenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

holesterolkeljkosti
Komentari (0)
Dodaj komentar