Praznici uz zdravu hranu

Uoči praznika svi se i te kako radujemo druženju sa najdražima, kao i predstojećim proslavama i svečanostima. Čak i pored činjenice da ne važi za sve da tokom ovog perioda dobiju koji kilogram viška, nepobitna činjenica je da tokom ovih meseci ipak više jedemo i pijemo, kao i da se mnogo manje bavimo fizičkim aktivnostima i manje vežbamo. U poređenju sa prazničnom halabukom i prazničnim aktivnostima, poput velikih kupovina i proslava, zdrava ishrana i fizičke aktivnosti su dve stvari koje se odmah otpišu.

Jedan od razloga je i taj što niko ne želi da se podvrgne strogim režimama za vreme trajanja praznika, jer želimo bezuslovno da u njima uživamo. Ali kako potpuno uživati u praznicima i izbeći suvišne kilograme? Stručnjaci za zdravu ishranu ističu da to, ipak, i nije toliko teško sa malo pametnog planiranja unapred.

Kupujte pametno
Pre odlaska u kupivinu, napravite plan, po kome će se na vašoj prazničnoj trpezi naći puno voća, povrća, nemasnog mesa, morskih plodova i nepunomasnih mlečnih proizvoda.

Započnite prazničnu večeru „lagano“
Većina predjela je uglavnom krcata kalorijama. A s obzirom na njihovu privlačnost, veoma često se desi da se sa njima pretera mnogo pre dolaska glavnog jela. Stoga olakšajte malo svojim gostima tako što ćete im ponuditi laganija a opet privlačna predjela, poput povrća u vidu salate sa umakom od jogurta manje masnoće ili ražnjiće od povrća ili ribe…

Zimi se opredelite za zamrznuto
Sveže je obično najbolji izbor kada je za voće i povrće odgovarajuća sezona. Ali sa dolaskom zime dolazi i do skoka u cenama svežeg voća i povrća, zbog čega je preporučljivo uputiti se ka delu sa zamrznutom hranom. Zamrznuto voće i povrće nije toliko skupo kao sveže, a opet nije izgubilo na hranljivosti zbog toga što je u trenutku zamrzavanja bilo na vrhuncu svoje svežine. Konzervirana (prirodno bez konzervansa) hrana može takođe biti jako dobar i zdrav izbor.

Uklonite višak kalorija jednostavnim zamenama
Ovo je izuzetno lako jer sve što je potrebno jeste malo snalažljivosti i kreativnosti i eto vama zdravijih verzija svih inače veoma kaloričnih obroka. Dovoljno je samo da, prilikom pripreme, uključite što više niskokaloričnih sastojaka i eto najlakšeg načina da smanjite suvišne kalorije (voće, povrće, nemasna mleka i mlečni proizvodi, riba i manje masni delovi mesa…).

Pečenje ili gril za bogatiji ukus i manje kalorija
Meso, morski plodovi, povrće, krompir – pečeni ili na grilu predstavljaju izuzetno ukusne poslastice jer ovakvom pripremom do izražaja dolaze prirodni ukusi hrane (priprema se u vlastitim prirodnim sokovima), a takođe se staje na put bespotrebnom gomilanju suvišnih kalorija (masti i ulja za prženje).

Za kraj
Ovo su samo neki od saveta kako za vreme praznika možete uneti manje kalorija. Još jedna stvar je važna – iskoristite praznike da prošetate, jer je to zdravo i za organizam i protiv gojaznosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

manje kalorijanemasna hananemasna hrananemasni mlečni proizvodinemasno mesopovrćepraznicna trpezapraznikvežbanjevoće
Komentari (0)
Dodaj komentar