Prepun proteina, bogat mineralima i vitaminima – jedite ga, posebno pogoduje dijabetičarima

Pšenični griz je prirodni proizvod bez dodatka konzervansa i aditiva. U prilogtome koliko je blagotvoran govori činjenica da se koristi i za ishranu dece i beba, a takođe ga konzumiraju i odrasli jer ima visoke nutritivne vrednosti.

Smatra se jednim od najbogatijih izvora proteina. Takođe je bogat esencijalnim mineralima i vitaminima, kao i dijetetskim vlaknima. Poseduje i veoma nizak sadržaj masnoća.

Postoji nekoliko kvaliteta griza koji pogoduju ishrani dijabetičara.

1. Nizak glikemijski indeks

Razlog zbog čega je griz dobar za ishranu obolelih od dijabetesa povezan je sa prisustvom niskog glikemijskog indeksa. U ovom trenutku, griz koji nastaje mlevenjem pšenice iz središnjeg dela zrna ima rang 44, zbog čega se smatra hranom niskog glikemijskog indeksa. Kao posledica toga, griz može sniziti nivo šećera u krvi tako što uzrokuje mali uticaj na nivo celokupne glukoze.

2. Zavidan nivo vlakna

Jedna od prednosti griza za dijabetičare je sadržaj vlakana. U tri šolje ovog praha (oko 56 grama) ima oko 2 grama vlakana ili 7 odsto preporučenog dnevnog unosa ove hranljive materije. Vlakna su značajna jer usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata u krvotoku, pomažući u kontroli šećera u krvi nakon obroka. Svaki dijabetičar da bi kontrolisao svoje stanje mora redovno da konzumira određene vrste voća i povrća odakle dobija potrebne količine vlakana.

3. Kontrola nivoa  šećera u krvi

Ispostavlja se da prisustvo magnezijuma i dijetalnih vlakana u grizu može pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi. To je odličan način za smanjenje rizika od nastanka dijabetesa tipa 2. U slučaju hranljivosti griza, magnezijum učestvuje u podsticanju kontrole šećera u krvi povećanjem odgovora ćelija na insulin, što je inače hormon koji reguliše nivo šećera u krvi.

4. Jača imuni sistem

Jedna od prednosti griza korisna dijabetičarima je i sposobnost podsticanja imuniteta. Selen u grizu može da pomogne u jačanju imuniteta. Takođe, griz sadrži vitamine B i E koji su presudni za jačanje imunog sistema i sveukupnu borbu protiv bolesti.

5. Poboljšava varenje

Pokazalo se da je griz bogat vlaknima, a to je veoma dobra stvar kada je reč o varenju. Kao rezultat, griz može pomoći u stimulisanju rasta dobrih crevnih bakterija i promovisanju optimalne probave, imunog zdravlja i metabolizma. Vlakna u grizu mogu da pomognu u sprečavanju zatvora i nadutosti.

6. Ima antioksidantno dejstvo

Iznenađujuće je da griz obezbeđuje selen koji deluje kao antioksidant sprečavajući oksidaciju DNK ćelija i ćelijskih membrana. Prema tome, kao izvora antioksidanata griz može pomoći u zaštiti organizma od određenih zdravstvenih problema kao i jačanju imuniteta.

7. Kalijum

Poslednja uočljiva korist od griza za dijabetičare je obezbeđivanje kalijuma. Ovaj mineral učestvuje u promociji zdravlja mišića, ali i ne samo za to, već utiče i na zdravlje probavnog sistema, kao i na održavanje ravnoteže tečnosti u organizmu.

Pre konzumiranja, pazite da niste alergični na pšenicu ili gluten. Takođe, ako ste ranije imali neželjene efekte kod konzumiranja griza, odmah se obratite lekaru. Osim pravljena pudinga od griza, krupicu možete koristiti i za hleb, picu, biskvite ili njoke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijabetesgriz
Komentari (0)
Dodaj komentar