Prirodni diuretici

Ovu grupu diuretika sačinjavaju prirodne supstance u vidu hrane i napitaka koje mogu da izazovu i pojačaju mokrenje.
Ljudi često pokušavaju da pronađu krajnje jednostavna i neškodljiva sredstva koja pomažu u čišćenju organizma od toksina, štetnih masti, kao i u smanjenju nagomilavanja vode u organizmu. Jedan od takvih načina jeste i upotreba diuretika.
U pitanju je zapravo određena vrsta hrane, kao i napitaka, koji prirodnim putem povećavaju količinu urina koju osoba kasnije izbacuje iz tela. Prirodni diuretici povećavaju količinu mokraće koja se izbacuje iz tela, i to tako što smanjuju retenziju vode, kao i ponovno apsorbovanje većih količina vode kroz bubrege.
Navodimo listu prirodnih diuretika sa detaljnijim opisom njihovih pozitivnih strana:
Zeleni čaj – svakako predstavlja jedan od najčešće upotrebljavanih prirodnih diuretika koji se u te svrhe koristi već vekovima. Danas se veliki broj režima za detoksikaciju zasniva upravo na njemu.
Sok od brusnica – smatra se jedim od najboljih i najefikasnijih prirodnih diuretika kada je reč o sprečavanju retencije vode i odstranjivanju suvišnih količina vode iz tela.
Jabukovo sirće – odlikuje se brojnim svojstvima vrlo dobrog prirodnog diuretika, a pri tome je i jako dobro za održavanje odgovarajuće ravnoteže kalijuma u telu.
Čaj od maslačka – predstavlja još jedan od hvaljenih prirodnih sredstava za prečišćavanje organizma od toksičnih supstanci, pogotovo kada je reč o prečišćavanju jetre i bubrega.
Ovas – obiluje silicijumom, koji predstavlja jedan od najboljih i najpoželjnijih prirodnih diuretika.
Špargla – spada u grupu alkaloida i veoma je poželjna kada je reč o uspešnom uklanjanju otpadaka i štetnih supstanci iz tela povećanjem količine mokraće koja se izbacuje.
Paradajz – predstavlja jedan od najbogatijih izvora vitamina C, a sva hrana koja sadrži ovaj vitamin u većim količinama deluje kao prirodni diuretik. Glavni razlog je taj što je vitamin C lako rastvorljiv u vodi i stoga se svaka veća količina izbacuje putem mokraće. Ukoliko konsumirate redovno veće količine hrane koja obiluje vitaminom C, svakako ćete prirodnim putem povećati količinu mokraće koja se izbacuje iz organizma na dnevnoj osnovi.
Beli luk – u sebi sadrži ulje slačice koje, samo po sebi, poseduje veliki potencijal kada je reč o prečišćavanju organizma. Zato je od izuzetno velike pomoći kada je u pitanju razlaganje i izbacivanje suvišnih količina masti, kao i "stranih tela" putem mokraće.
Mirođija – ne samo da poseduje karakteristike diuretika već i olakšava izbacivanje gasova iz creva, pomažući na taj način u borbi protiv retencije vode i nadimanja.
Peršun – jeste još jedan od jako korisnih prirodnih diuretika koji svojim dejstvom stimuliše bubrege kako bi se dodatno povećalo lučenje mokraće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beli lukbrusnicajabukovo sircemirodjijaparadajzpersunPrirodni diureticizdrava hranazeleni čaj
Komentari (0)
Dodaj komentar