Punim tanjirom protiv raka

Iako do danas nije, nažalost, otkrivena hrana koja može u potpunosti umanjiti rizik od pojave raka, prava kombinacija različite hrane može vam pomoći da ipak napravite neku razliku.
Jedan od načina je da u svoj obrok uključite i tri četvrtine hrane biljnog porekla i ne više od jedne četvrtine proteina životinjskog porekla. Prema podacima Internacinalnog instituta za borbu protiv raka, ovakav obrok je jako bitan u borbi protiv raka i može znatno umanjiti rizik od nastanka i razvijanja ove bolesti.
Borba uz pomoć boja
Voće i povrće je izuzetno bogato hranljivim supstancama koje imaju bitnu ulogu kada je reč o borbi sa ovim ljutim neprijateljem. Što je voće i povrće raznobojnije, to je i hranljivije. Ovakva hrana ima višestruko dejstvo jer vam omogućava zdravlje i zdravu telesnu težinu. Višak kilograma ima udela u pojavi više oblika raka, uključujući rak debelog creva, grla, jednjaka i bubrega.
Savet: pokušajte da dan provedete sa barem pet zdravih obroka dnevno.
Preuzmite ofanzivu doručkom
Kompleks vitamina B veoma je bitan prilikom zaštite od raka debelog creva i raka dojke, a može se naći u izobilju u obroku kojim započinjete dan. Vitaminima obogaćene žitarice i proizvodi koji u sebi sadrže čitava zrna pšenice veoma su bogati ovim kompleksom.
Pored njih, tu se nalaze još i sok od narandže, lubenica i jagode. U bogate izvore takođe spadaju i jaja, pileća džigerica, pasulj, suncokret i lisnato zeleno povrće poput spanaća ili zelene salate. A kako pomenuti institut ističe, najbolji način da dođete do ovog kompleksa vitamina nije putem pilule, već tako što ćete jesti voće, povrće i hranu koja je obogaćena žitaricama.
Paradajz – glavnokomandujući
Da li zbog likopena, pigmenta koji je zaslužan za crvenu boju paradajza, ili nečeg drugog – ali neka istraživanja dovode u vezu paradajz i smanjenje rizika od pojave nekoliko različitih vrsta raka, uključujući i rak prostate.
Čaj – antikancerogen
I pored toga što su dokazi koji idu u korist ove tvrdnje još uvek neusaglašeni, čaj, posebno zeleni, prepun je, smatra se, antikancerogenog potencijala. U laboratorijskim istraživanjima, zeleni čaj se pokazao kao efikasan kada je u pitanju usporavanje, ili čak sprečavanje razvoja raka u debelom crevu, jetri, dojki i prostati. Slično dejstvo čaj je pokazao i kada je reč o plućnom tkivu i koži. U nekim od dugotrajnih istraživanja, čaj je doveden u vezu sa smanjenjem rizika od pojave raka bešike, stomaka i pankreasa.
Vojnici od grožđa
Sveže grožđe i njegov sok, posebno crveno i ljubičasto grožđe, sadrže u sebi resveratrol, koji ima jaka antioksidantska svojstva i sprečava pojavu upala. Prilikom laboratorijskih istraživanja, pokazalo se da sprečava oštećenja koja za posledicu imaju pokretanje raka u ćelijama. Pa ipak, još uvek ne postoji dovoljno dokaza o tome da ukoliko budete jeli grožđe ili pili sok od grožđa, ili vino – možete sigurno sprečiti ili izlečiti rak.
Moćni pasulj
S obzirom na to da je pasulj toliko zdrav, nije ni čudo što nam može pružiti pomoć i u borbi protiv raka. U sebi sadrži nekoliko delotvornih fito-supstanci koje mogu pružiti preko potrebnu zaštitu ćelijama od brojnih oštećenja koja mogu dovesti do raka. U laboratoriji, ove supstance su usporile dalji rast i razvoj tumora i sprečile lučenje supstanci koje izazivaju ozbiljna oštećenja okolnih ćelija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijetalna ishranahranom protiv rakaintegralne žitaricekarcinomlecenje rakarakvoće i povrćezdrava ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar