Raj na trpezi, horor u stomaku

Slave, novogodišnji praznici i druge proslave donose i brdo neodoljivih poslastica koje nas prosto mame. Tada se jednostavno prepustimo hedonizmu i ne mislimo ni o čemu drugom. A kako i ne bismo kad je jednostavno nemoguće odupreti se masnoj hrani, posnoj hrani, bakinoj kuhinji… Mnogi su pokušali, ali malo njih uspeva.
Istraživanja su, međutim, pokazala da 1 kg težine viška dodat u vreme slava i praznika ne nestaje, već ostaje sa vama zauvek. To doprinosi gomilianju suvišnih kilograma, što kasnije može imati negativne posledice po vas. Za one koji već imaju problema sa holesterolom ili krvnim pritiskom, bogata višednevna trpeza brzo se može pretvoriti u pravo minsko polje.
Evo nekoliko korisnih saveta o tome kako "bezobrazne" i po organizam opasne slavske i praznične obroke učiniti laganijim a opet podjednako privlačnim.

Krckava i neodoljiva pileća kožica u tolikoj meri sadrži nezdrave masti da vam bukvalno može pasti mrak na oči. U poređenju sa proteinima, ovakve masti sadrže mnogo više kalorija nego proteina i ugljenih hidrata, što doprinosi povišenju holesterola u krvi. Još nešto čemu treba reći ‘ne’ jeste jako pečeno meso, koje sadrži veliku količinu masti.
Laganija a podjednako privlačna alternativa: poslužite svoje goste, a i sebe, pilećim prsima ili belim mesom neke druge pernate životinje, a ostavite nezdravu kožicu po strani.

Krompir-pire sa puterom i punomasnim mlekom jedan je od omiljenih ukusnih dodataka jelima. Prosečna količina ovako pripremljenog pirea sadrži dosta kalorija.
Laganija a podjednako privlačna alternativa: izostavite punomasno mleko i puter iz pirea.

Predjela koja plene neodoljivošću, mali ražnjići ili egzotično ukrašeni zapečeni namazani hlepčići prepuni su štetnih masti. Iako naizgled minijaturni i bezazleni, ovi komadići nikada ne idu sami već u društvu sa ostalom hranom, tako da je količinu unetih kalorija nemoguće kontrolisati.
Laganija a podjednako privlačna alternativa: predjela sa ribom i svežim povrćem i voćem mnogo su bolja opcija jer su hranljivija i zdravija.

Torte i kolači upotpunjuju potrebe našeg organizma za ugljenim hidratima. Ugljeni hidrati podstiču lučenje seratonina, koji utiče na poboljšanje raspoloženja; serotonin vam pomaže i u borbi protiv gojenja, što ne znači da treba navaliti na slatkiše kao ala.
Laganija a podjednako privlačna alternativa: preporučujemo poslastice koje u sebi sadrže složenije ugljene hidrate kukuruznih pahuljica.

Mlečna čokolada sadrži mnogo šećera i masti, a nizak broj korisnih sastojaka. Pored mlečnih, tu su i čokolade punjene raznim filovima.
Laganija a podjednako privlačna alternativa: prava crna čokolada, sa 60-70% kakaoa, ali u manjim količinama – korisna je po organizam. Istraživanja pokazuju da jedna-dve kocke crne čokolade dnevno pomažu u borbi protiv bolesti srca.
Poznavanje po organizam opasne hrane znači dobiti bitku, ali ne i rat.
Trikovi u borbi sa "opasnom" hranom
Kada ste na nekoj svečanoj večeri ili rođendanu, slobodno što više i duže razgovorajte kako biste sebi skrenuli pažnju sa hrane.
Na žurkama sedite što dalje od stola sa posluženjem.
Na proslavama žvaćite žvaku kako biste umanjili potrebu za konstantnim žvakanjem hrane.

Srodni članci

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

praznicna trpeza
Komentari (0)
Dodaj komentar