Samo šaka ovih jeftinih grickalica dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti

Prema zdravstvenim stručnjacima, postoji jeftina i lako dostupna grickalica koja vam može pomoći da živite dug i srećan život jer smanjuje rizik od srčanih bolesti. Zapravo, konzumiranje šake baš tih grickalica na dnevnoj bazi dovoljno je da zaštitite svoje telo i kardiovaskularni sistem od opasnosti, piše Healtybuilderz.

Naime, osim ako ste alergični na orašaste plodove, njihova redovna konzumacija može sprečiti pojavu problema povezanih sa srcem. Skoro svi orašasti plodovi dobri su za kardiovaskularni sistem, iako studije kažu da neki imaju više korisnih svojstava za srce od ostalih, a to uključuje bademe, orahe, lešnike, pekan orahe i makadamija orahe. Naime, svi orašasti plodovi izvor su omega-3 masnih kiselina koje osim što štite srce dobre su i za oči, zglobove i mozak.

Vegetarijanci i vegani posebno mogu imati koristi od redovnog dodavanja orašastih plodova ishrani. To je zato što su neki od vodećih izvora tih korisnih masnoća masne vrste ribe poput lososa, skuše, pastrmke i tune – a sve to oni ne konzumiraju. Oni dobre količine omega-3 masnih kiselina mogu dobiti iz semenki poput lana, čije, bundeve i susama, kao i zdravih biljnih ulja kao što su maslinovo ulje, ulje repice i sojino ulje.

Međutim, nije samo prisutnost gomile omega-3 masnih kiselina ono što konzumaciju orašastih plodova čini vrlo dobrom za sprečavanje srčanih bolesti koje Svetska zdravstvena organizacija (SZO) reklamira kao ubicu broj jedan u SAD-u i drugim delovima planete.

Orašasti plodovi su prepuni dijetalnih vlakana, što pomaže u snižavanju nivoa lošeg holesterola u krvi. Biljni steroli u orašastim plodovima pomažu i u obrani od previše lošeg holesterola. Vitamin E koji je u orašastim plodovima sprečava ili usporava nakupljanja plaka na ivicama arterija koji može dovesti do angine, srčanog i moždanog udara.

Stručnjaci preporučuju konzumaciju šake orašastih plodova – iste vrste ili različitih – na dnevnoj bazi. Nažalost, samo redovno grickanje orašastih plodova neće pomoći. Ako zaista želite da smanjite rizik od srčanih bolesti, svakodnevnu konzumaciju orašastih plodova treba uskladiti sa zdravom ishranom, onom u kojoj svaki obrok uključuje sveže voće i povrće. Takođe je važno da ograničite konzumaciju hrane koja je bogata šećerom, zasićenim mastima i holesterolom i da redovno vežbate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grickaliceorašasti plodovi
Komentari (0)
Dodaj komentar