Soja je dobra za kosti

Poznati američki nutricionista K. Kel ispričao je sledeći slučaj: „Imam dve komšinice, Rut i Saru, obema je oko 70 godina. Rut ima izbalansiran način ishrane koji se najviše zasniva na integralnim žitaricama i soji, a Sara jede uglavnom konzervirane mesne i druge prerađevine. Rut ima figuru balerine, a Sara se kreće povijenih leđa jer ima osteoporozu, bolest prouzrokovanu slabošću koštane mase koja često ima za posledicu frakture kuka, leđa i šaka.“

Sarina sudbina je češća, jer se i u našoj zemlji ljudi češće hrane nezdravo nego zdravo. Soja može imati značajnu zaštitnu ulogu, naročito kod bolesti kostiju.
U prevenciji degeneracije kostiju, ova zdrava biljka može postizati još bolje efekte ako se koristi u kombinaciji sa drugim vrstama namirnica bogatim kalcijumom i vitaminom D. Za prevenciju osteoporoze i sličnih bolesti, poželjna je i umerena fizička aktivnost.

Soja je naročito korisna za žene koje se suočavaju sa menopauzom, jer je bogata supstancom koja se naziva izoflavon, a koja ima pozitivan efekat na kosti, poput estrogena.

U jednoj studiji proučavano je zdravlje 300 žena u periodu posle menopauze tokom dve godine. One koje su dobijale izoflavin u tabletama imale su za 6% snažnije kosti. To je naročito važno, jer u periodu menopuze kod žene prirodno dolazi do smanjenja čvrstine kostiju čak od 10 do 15%. Soja nije čudesna hrana, kako neki s preterivanjem tvrde, ali može biti od pomoći ženama u menopauzi da održe čvrstinu kostiju – kažu stručnjaci.

Ako ste u ovoj grupi osoba, preporučuje se da jedete soju što više – dva do tri puta dnevno. Najbolje je da pijete sojino mleko ili da jedete tofu, jer su to najbolji izvori izoflavina. Ovog zdravog elementa već ima manje u proizvodima od soje koji su industrijski prerađivani – u hamburgerima od soje, krekerima sa sirom, paštetama od soje i sl. Proverite na etiketi koliko izoflavina proizvod sadrži (poželjno je uneti u organizam od 50 do 80 grama dnevno).

Praktično je nemoguće jesti stalno soju tri puta dnevno, tako da slobodno nadoknađujte količinu koja vam je potrebna dodacima koje možete kupiti u apoteci.

Soja je pogodna i za kuvanje. Kombinujte povrće, integralne žitarice, ribu i ostalu zdravu hranu sa sojom, da biste uneli dovoljno hranljivih sastojaka u telo.

Evo jednog ukusnog i osvežavajućeg recepta sa sojom: u blenderu umutite dve šolje mleka od soje, šolju iseckanog manga, kašiku meda i kašičicu ekstrakta narandže.

Srodni članci:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kostiosteoporozasoja
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Vera Pantić

    Za mene je soja super. Dosta je koristim u ishrani, sojine odreske, mrvice, jogurt itd. Oduševljena sam, dodajem je u dosta jela. Pozdrav!