Šta će se desiti ako jedete beli luk svakog dana?

Oslobodićete se ovih tegoba

Beli luk je namirnica kojoj se pripisuje najviše “magičnih svojstava”.

Poznato je da je on moćan antibiotik i antioksidans, pa tako štiti od infekcija i bolesti. Međutim, beli luk ima samo jednu manu, a to je njegov neugodan miris.

Prema ruskom dijetetičaru i nutricionisti Mihailu Ginzburgu postoji mnogo hrane koja može da se računa kao lekovita, ali je veliku prednost dao belom luku.

A evo šta bi se dogodilo ukoliko biste svakog dana jeli po čen, dva belog luka:

1. Normalizuje se krvni pritisak

Najveći procenat smrtnih slučajeva na svetu je usled kardiovaskularnih bolesti. Srčani i moždani udar su samo posledice hipertenzije, odnosno visokog krvnog pritiska. Kao što su brojne studije pokazale, beli luk može da smanji krvni pritisak kada se redovno konzumira.

Ali, svakako pre proverite sa lekarom da li preporučuje da ga uzimate svakodnevno, upozorava nutricionista.

2. Smanjuje se holesterol

“Jedan od sastojaka belog luka, ajoen, aktivira određene enzime u krvi i uništava masne naslage”, objasnio je stručnjak.

4. Podiže se energija

“U drevnoj Grčkoj, kada niko nije znao za doping, olimpijski sportisti su uzimali beli luk, zbog čega su imali mnogo bolje rezultate od svojih rivala. Štaviše, ova namirnica je bila korisna i za one koji se ne bave sportom, jer je smanjivala umor, povećavala produktivnost i pomogala da lakše podnesu hladnoću”, kaže drugi ruski nutricionista Aleksej Cis.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beli luk
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Zora

    Desice se da cemo strasno smrditi. Onima koji misle da ce umreti zdravi ako jedu beli luk, treba zabraniti ulazak u graske autobuse jer to je cisti teror ostalih putnika. Jos kada popiju rakijicu, ne operu zube i ne istusiraju se…. Muka mi je i sada kada se setim tih mirisa, skoro svako jutro.

  • Anonimni

    Bolice me zeludac