Tokom trudnoće ne smete piti ova bezalkoholna pića

Gojaznost i prekomerna težina dece danas je sve više prisutna i može predstavljati problem kako za rast tako i za kasniji razvoj deteta.

Najčešći razlozi za gojaznost kod dece jesu neprimerena ishrana i genetsko nasleđe, a novo istraživanje ukazuje i na mogućnost gojaznosti i prekomerne težine kod dece ukoliko su za vreme trudnoće njihove majke pile previše zaslađenih pića.

Primećeno je da osmogodišnjaci čije su majke tokom drugog tromesečja trudnoće pile dva ili više zaslađenih pića dnevno imali u proseku oko 1 kiligram više od svojih vršnjaka. Prema istraživanju, količina unosa šećera u trudnoći može uticati kasnije na telesnu težinu deteta. Mnoga ranija istraživanja rađena o povezanosti između šećernih napitaka i gojaznosti nisu obuhvatala trudnice. Ovo je prvo istraživanje koje ukazuje na moguću povezanost, iako uzročno-posledična veza nije dokazana.

Za potrebe istraživanja zamoljeno je oko 1100 trudnica da prijave svoj unos hrane tokom tromesečja. Zatim su napravljene grupe zavisno od kategorije i količine unete hrane i zaslađenih pića. Nakon rođenja deteta, istraživači su sproveli praćenje razvoja i rasta u periodu kada su deca imala 6 meseci, zatim 3 godine i na kraju sa 8 godina.

Istraživanje ukazuje da ovi podaci postaju sve više realni i da sama teorija o ranom preduslovu za gojaznost kod dece treba da bude prihvaćena. Slično ovoj teoriji, ranija istraživanja koja su pokazivala da stres u trudnoći može uticati na razvoj deteta danas postaju prihvatljiva i realnija nego kada su prvi put objavljena.

Istraživači kao glavni razlog navode da uzimanje slatkih napitaka trudnica u drugom tromesečju trudnoće predstavlja najveći problem jer tada se akumulira mast fetusa. Kasnije tokom rasta deca koja su od rođena sa viškom kilograma imaju velikih problema da tu kilažu koriguju i to ih može pratiti dugi niz godina.

Savetuje se trudnicama da izbegavanjem većeg unosa slatkih napitaka mogu pomognu u prevenciji gojaznosti dece. Svim trudnicama preporučuje se da slatke napitke zamene vodom ili voćem.

Podsećanja radi, čovečanstvo je stotinama godina imalo samo vodu na raspolaganju. Prema tome, organizmu je potrebna samo voda, a to je i najzdravije piće na svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

trudnoća
Komentari (0)
Dodaj komentar