Zdrava ishrana sprečava srčane bolesti

Zdrav način ishrane, prema rezultatima nedavne studije rađene u Londonu, može dovesti kako kod muškaraca tako i kod žena starijih od 40 godina, do smanjenog rizika od srčanog udara ili šloga.

Naučnici su izučavali način ishrane muškaraca i žena starosti između 40 i 70 godina, kao i faktore koji dovode do bolesti srca (pušenje i visok nivo holesterola), uz redovno merenje krvnog pritiska. Tokom istraživanja bile su formirane dve grupe i obe su praćene 12 nedelja.

Prva grupa je jela prerađene žitarice, krompir, crveno meso i piletinu, a so i šećer nisu bili ograničeni.

Druga grupa je imala barem pet porcija dnevno voća i povrća, masne ribe, so i šećer u malim količinama, mlečne proizvode samo sa malim procentom mlečne masti, dok su kolači zamenjeni voćem i orasima. Šunku, kobasicu i hamburgere su izbegavali.

Grupa koja se zdravije hranila imala je smanjenje krvnog pritiska, smanjenje nivoa holesterola za 8%, kao i gubitak prosečne telesne mase za 1,3 kg, dok je druga grupa dobila u proseku 0,6 kg telesne mase.

Generalno, studija pokazuje da zdravi muškarci i žene starosti od 40 i više godina koji prilagode svoju svakodnevnu ishranu smernicama studije – imaju manji rizik od srčanih oboljenja i do 1/3.

Koautor studije profesor Tom Sanders kaže da ovi nalazi važe i za sredovečne i za starije ljude bez nekih zdravstvenih problema, jer se većina srčanih i moždanih udara javlja kod onih koji nisu identifikovani kao osobe sa visokim rizikom.

Šef nutricionista za javno zdravlje Engleske dr Alison Tedston, navodi da se preporučuje uravnotežena ishrana sa malo zasićenih masti, malo soli, malo šećera i upotreba ribe i pet porcija dnevno voća i povrća, naravno, bez upotrebe cigareta. Na ovaj način može se znatno smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Nikada nije kasno da redukujemo ishranu i okrenemo se zdravom načinu života.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nezdrava ishranapovrćeribavoćezdrav životzdrava ishranazdrave životne navike
Komentari (0)
Dodaj komentar