Zelena, žuta ili smeđa – izaberite jednu bananu sa slike i saznajte koliko je zdrava

Od zelene preko žute pa do smeđe nijanse, sve faze sazrevanja banane su jestive i zdrave, ali ukusi se razlikuju. Neki vole zrelije, a neki zelenije. Pravog odgovora nema, a to se najbolje vidi u raspravama na internetu.

Najnoviju je pokrenula objava stranice koja prodaje kuhinjska pomagala, a koja na profilu na Instagramu ima oko 2,3 miliona pratilaca i objavljuje uglavnom zdrave recepte.

Na fotografiji, koja je postala hit na internetu, nalazi se 15 banana u različitim fazama sazrevanja, od zelene do smeđe. ‘Koji broj je za vas savršena banana’, pitali su korisnike društvene mreže i dobili hiljade odgovora.

Većina ljudi odabrala je brojeve od 8 do 10, što bi značilo da su odabrali sredinu do zrelije varijante. Na slikama te banane više nemaju zelenu koru i tek što su dobile nekoliko smeđih mrljica. Naravno, u mnogo manjoj meri bilo je i onih koji preferiraju zelenije pa su odabrali brojeve 6 i 7, kao i onih koji vole mekanije banane pa je njihov odabir bio broj 11. Tek je nekolicina odabrala broj 2.

Nutricionistkinja i autorka više knjiga o zdravoj isehrani, Rianon Lambert, rekla je za Dejli Mejl da su banane najbolji izvor kalijuma, ali da imaju i niz drugih hranjivih svojstava. Ipak, upozorava dijabetičare i osobe koje teško vare voće da kod njih stadijum zrelosti banane itekako može imati važnosti.

– Banane su voće koje neki možda neće moći da jedu u izobilju, dijabetičari na primer, zbog visokog sadržaja šećera. Istraživanje je pokazalo da kod zelenih banana skrob čini od 80 do 90 posto udela u ugljim hidratima, a kako sazreva, odnosno truli, povećava se udeo šećera. Zato se ljudima koji boluju od dijabetesa preporučuju zelenije banane, da skok šećera u krvi ne bi bio prevelik – rekla je Lambertova, a prenosi „Jutarnji list“.

Što se prosečnih osoba tiče, zrelija banana lakše se vari. – Kad se skrob pretvori u šećer, banana sazreva, a istraživanja su pokazala da se žuće i zrelije banane lakše i brže vare – dodala je nutricionistkinja.

Brojevi od 1 do 5 smatraju se još zelenim voćem i trebalo bi ih ostaviti da još malo stoje na sobnoj temperaturi. Ako niste ljubitelj mekanih banana,one pod brojevima 12 do 15 možete bez griže savesti koristiti u kuvanju, za kolače i slično.

Lambert je ljubiteljima banana savetovala da jedu one banane koje im imaju najbolji ukus. Previše zrele trebali bi izbegavati dijabetičari, a one zelenije osobe koje ih teže vare.

banane
Komentari (0)
Dodaj komentar