Dva čudna simptoma otkrivaju da ste imali covid-19

Naučnici su otkrili kako covid-19 utiče na seksualno i reproduktivno zdravlje.

Nauka i dalje pokušava da otkrije više o pacijentima koji su doživeli dugi covid, a stvari koje su saznali bi vas mogle iznenaditi.

Osim poznatih simptoma poput kašlja, temperature, umora, gubitka ukusa i mirisa, neki pacijenti su doživeli i nešto „intimnije“ simptome o kojima se puno ne govori, a javljaju se i kod muškaraca i žena, a u pitanju je seksualno reproduktivni sistem. Problemi nastaju nakon infekcije covid-om. Konkretnije, neke žene su primetile promene u ciklusu, a muškarci erektilnu disfunkciju dugo nakon što je bolest završila.

Pregled literature objavljene u magazinu Journal of Endocrinological Investigation ovog leta pokazuje da je erektilna disfunkcija predstavljena kao jedan od simptoma koronavirusa. Naučnici su otkrili u literaturi da muški pacijenti u većem broju mogu doživeti hipogonadizam – smanjeno lučenje testosterona, izlučivanje sperme ili oba simptoma, a retko, smanjeni odgovor na testosteron, u poređenju s onima koji nisu bolest imali.

„Radi li se o dugotrajnom stanja ili prolaznom je pitanje koje zahteva odgovor“, pojašnjavaju stručnjaci.

Takođe su spomenuli da dolazi do smanjenog broja Leydigovih ćelija koje se nalaze u testisima i asistiraju proizvodnji testosterona, a odgovorni su i za spermatogenezu, proces stvaranja spermatozoida koji se odvija u semenim kanalićima testisa. Naučnici misle da bi ovo mogao da bude jedan od razloga za veliku razliku smrtnosti i hospitalizacije kod muškaraca i žena, a i može a objasni i zašto virus najčešće zahvata starije muškarce.

Ali i žene doživljavaju seksualne i reproduktivne simptome za koje lekari veruju da su povezani s hormonima. Luiz Njuson, stručnjak za menopauzu je izjavila da trenutno radi na ispitivanju ovih simptoma kod pacijenata. S 842 odgovora pacijenata koje je do danas prikupila kaže da rezultati potvrđuju da je dugi covid povezan s nivoom hormona što je do danas bilo uvek opovrgnuto, prenosi Ordinacija.hr.

Kao podrška ovoj teoriji, ona dodaje kako su mnoge žene primetile pogoršanje simptoma covid-a baš pre nego što započne menstruacija – kada je nivo estrogena vrlo nizak. Smatra da nije potpuna slučajnost da simptomi dugog covid-a podsećaju na simptome menopauze – umor, bol u mišićima i zglobovima, vrtoglavica…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Ron

    Ja posle kovida ne mogu da ga spustim, kao kamagr. U da sam popio

  • Slađa

    O Bože zašto to na mog muža ne deluje a imao je Kovid.

  • Dragan

    Resis sve probleme sa medicinskim suplementom nemackim cordicepsom,dobijes zelju,volju i snagu.

  • Zglobni Skoč

    Čudno to zvučalo ili ne, ja na bolovanju nisam bio već godinama.Naročito sad kako se promoviše ova nepostojeća izrežirana pandemija.Ajde nemojte ni ovaj komentar objaviti pa da vam ukinu i struju i grejanje tokom cele zime.Odmah da vidimo na koju i čiju stranu naginjete, a nije baš da niste sumnjivi i nepristrasni…