U trendu

Dva čudna simptoma otkrivaju da ste imali covid-19

Naučnici su otkrili kako covid-19 utiče na seksualno i reproduktivno zdravlje.

Nauka i dalje pokušava da otkrije više o pacijentima koji su doživeli dugi covid, a stvari koje su saznali bi vas mogle iznenaditi.

Osim poznatih simptoma poput kašlja, temperature, umora, gubitka ukusa i mirisa, neki pacijenti su doživeli i nešto „intimnije“ simptome o kojima se puno ne govori, a javljaju se i kod muškaraca i žena, a u pitanju je seksualno reproduktivni sistem. Problemi nastaju nakon infekcije covid-om. Konkretnije, neke žene su primetile promene u ciklusu, a muškarci erektilnu disfunkciju dugo nakon što je bolest završila.

Pregled literature objavljene u magazinu Journal of Endocrinological Investigation ovog leta pokazuje da je erektilna disfunkcija predstavljena kao jedan od simptoma koronavirusa. Naučnici su otkrili u literaturi da muški pacijenti u većem broju mogu doživeti hipogonadizam – smanjeno lučenje testosterona, izlučivanje sperme ili oba simptoma, a retko, smanjeni odgovor na testosteron, u poređenju s onima koji nisu bolest imali.

„Radi li se o dugotrajnom stanja ili prolaznom je pitanje koje zahteva odgovor“, pojašnjavaju stručnjaci.

Takođe su spomenuli da dolazi do smanjenog broja Leydigovih ćelija koje se nalaze u testisima i asistiraju proizvodnji testosterona, a odgovorni su i za spermatogenezu, proces stvaranja spermatozoida koji se odvija u semenim kanalićima testisa. Naučnici misle da bi ovo mogao da bude jedan od razloga za veliku razliku smrtnosti i hospitalizacije kod muškaraca i žena, a i može a objasni i zašto virus najčešće zahvata starije muškarce.

Ali i žene doživljavaju seksualne i reproduktivne simptome za koje lekari veruju da su povezani s hormonima. Luiz Njuson, stručnjak za menopauzu je izjavila da trenutno radi na ispitivanju ovih simptoma kod pacijenata. S 842 odgovora pacijenata koje je do danas prikupila kaže da rezultati potvrđuju da je dugi covid povezan s nivoom hormona što je do danas bilo uvek opovrgnuto, prenosi Ordinacija.hr.

Kao podrška ovoj teoriji, ona dodaje kako su mnoge žene primetile pogoršanje simptoma covid-a baš pre nego što započne menstruacija – kada je nivo estrogena vrlo nizak. Smatra da nije potpuna slučajnost da simptomi dugog covid-a podsećaju na simptome menopauze – umor, bol u mišićima i zglobovima, vrtoglavica…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.