EMA razmatra Fajzer pilulu protiv korone za hitnu upotrebu

AMSTERDAM – Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da je počela da procenjuje pilulu protiv korona virusa koju je proizvela kompanija Fajzer Inc. kako bi videla da li bi mogla da bude korištćena u hitnim situacijama pre nego što bude zvanično odobrena.

EMA je u saopštenju navela da razmatra podatke o efikasnosti Fajzerove antivirusne pilule kada se daje ljudima zaraženim od kovid-19 koji još nisu hospitalizovani, ali su u opasnosti od razvoja teške bolesti, preneo je AP.

Rani rezultati sugerišu da Fajzerova pilula smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti, u odnosu na ljude koji su primili lažnu pilulu, kada su lečeni od tri do pet dana od razvoja simptoma kovid-19, saopštila je agencija.

Iako će sveobuhvatnija evaluacija verovatno uskoro početi, trenutna evaluacija će pružiti preporuke širom EU u najkraćem mogućem roku kako bi ih koristile nacionalane vlasti koje žele da donesu odluke zasnovane na dokazima o ranoj upotrebi leka, navela je agencija.

Fajzer je ranije ovog meseca saopštio da je njegova pilula smanjila rizik od hospitalizacije ili smrtnosti do 90 procenata.

Kompanija je objavila nekoliko detalja o neželjenim efektima, ali je navela da su stope problema slične među grupama i iznose oko 20 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar