Kako je Tito kažnjavao antivaksere u Jugoslaviji – dokument sve potvrđuje (foto)

Ovako je bilo u Jugoslaviji 1947. godine

Od kako je otkrivena vakcina protiv korona virusa, stanovništvo se deli na one koji žele da prime vakcinu i one koji to uporno odbijaju.

S antivakserima je u bivšoj Jugoslaviji problema imao i Josip Broz Tito, a u dokumentu iz 1947., koji kruži društvenim mrežama, otkriveno je i kako ih je kažnjavao.

Naime, nakon što je jedna omladinska brigada, koja je učestvovala u radnim akcijama na izgradnji pruge Šamac – Sarajevo, odbila da primi vakcinu, oduzeta joj je iz naziva reč udarna, što se u to vreme smatralo velikom sramotom, piše portal Klix.

„Kažnjava se 3. lička brigada oduzimanjem naziva udarne zbog toga što se 90 omladinaca iz ove brigade nije htelo vakcinisati te je time stvorena mogućnost za širenje zaraznih bolesti i dovedeno u opasnost zdravlje omladinaca“, piše u obrazloženju odluke.

Kazna je bila pročitana javno, i to pred skupom svih brigada na omladinskoj radnoj akciji na pruzi Šamac – Sarajevo, čime se sramota smatrala još i većom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • bambi

    Jovanka Broz niti je mogla, niti je znala, niti je smela da se mesa u vodjenje drzave od strane Tita, kasnije Dolacka i Ljubicica. Interesantna je stvar da samo srpski nacionalisti imaju tezu da su na Golom otoku ubijani samo srbi, dok na primer kompletna svetska studija, sve setske institucije, ruska, americka, nemacka, britanska ali i npr. vijetnamska istorija taj podatak nemaju? Takodje je interesantno da je Tito imao Goli otok ali da Kenedi nije imao Alkatraz ili francuzi Sv. Jelenu ostrvo, ili rusi sibirske logore. Ako danas federalci u Americi u cilju zastite Ustava u cilju zastite federalnosti drzave, pendrecima sa konjima udaraju gradjane do smrti to je demokratija a ako je Tito cuvao bratstvo i jedinstvo i federaciju zatvorima i sa ukinutom smrtnom kaznom 1954 god i ako npr. amerikanci i dan danas imaju smrtnu kaznu, onda je Tito djubre. Takodje je interesantna ta floskula da je Tito mrzeo srbe? Pa ako je mrzeo srbe, zasto je za kuma izabrao najvece srbina, Aleksandra Rankovica? Zasto mu je supruga srpkinja? Zasto je ziveo i radio u Srbiji, zasto je imao zelju da bude sahranjem u Srbiji, zasto je Srbija bila najbogatija republika, zasto je glavni grad bio u Srbiji, zasto su sve administrativne institucije i Skupstina bile u Srbiji, zasto je vecina narodnih heroja bila iz Srbije

  • batamrca

    u ono vreme to je bila drzava a lekari to sto jesu, danas nit smo drzava niti imamo lekare, cast izuzecima koje mozes na prste nabrojati

    • Anonimus

      Moj otac je bio na toj radnoj akciji i NIKADA AMA BAŠ NIKADA NIJE SPOMINJAO VAKCINU NITI DA SU IH TERALI DA SE VAKCINIŠU

  • Anonimni

    Josip Broz je najvenik u svemu ći srpski zlotvor. Kaznio je 200 hiljada Srba streljanjem bez suđenja i muččnjemna Golom oroku. Saradnik u svemu mu je je bila Jovanka Broz.

  • bambi

    Bas je strasan bio Tito. A tek ove nase proevropske demokrate da znate sta su radile. Mucile su Jovanku Broz i drzali kao stoku u kucnom pritvoru. Nije mogla ni intervjue da da, ni da ima pravnu zastitu ni knjige da izdaje, svo nasledstvo su joj kao hijene razgrabili.