Menja se zakon: Kazne na licu mesta za nenošenje maske

Krizni štab za borbu protiv virusa korona je na današnjoj sednici usvojio predlog da se izmenama zakona omogući prekršajno kažnjavanje onih koji ne nose maske, saznaje „Blic“.
Skupština Srbije bi zato, kako se dodaje, već na prvoj sledećoj sednici trebalo da usvoji izmene i dopune Zakona o prekršaju, kao i dopunu Zakona o zaraznim bolestima, čime bi se kršenje mere o nošenju maski smatralo prekršajem i kažnjavalo mandatnom kaznom.

Tako bi se ubuduće nenošenje maski, u zatvorenim prostorima, kažnjavalo sa 5.000 dinara, ali na licu mesta, bez sudskog procesa kao što je trenutno slučaj.

Podsetimo, Krizni štab ranije danas nije doneo nijednu odluku o uvođenju novih mera u borbi protiv epidemije virusa korona, iako su članovi tog tela najavili da će jedna od njih sasvim izvesno biti uvođenje obaveznog pi-si-ar testa za ulazak u našu zemlju.

Posle sednice je saopšteno da se neće tolerisati nikakvo kršenje preventivnih mera, kao i da se radi na pravnom okviru da bude moguće sankcionisanje kada se mere krše.

Nismo pooštravali mere, već će se raditi da se ovo što imamo sprovede rigorozno i dosledno, rekao je imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković.
Hitna sednica Kriznog štaba održana je nakon što je u četvrtak u Srbiji potvrđeno 512 novih slučajeva virusa korona u jednom danu, što je najviše od početka epidemije.

Kon: Insistira se na sankcionisanju
Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da je glavna rasprava na današnjoj sednici bila sankcionisanje onih koji krše već postojeće mere.

„To je najvažnije bilo danas, s tim da je jasno da se na dnevnom nivou prati situacija i da se na dnevnom nivou mora reagovati“, rekao je Kon za TV Prva.

On je ocenio da se mere, koje se odnose na zabranu okupljanja preko 30 ljudi i zabranu rada posle 23 sata, ne sprovode jer postoje slučajevi kršenja.

Došlo je do relaksiranja i opuštanja kod dela javnosti, malog, ali veoma bučnog, istakao je Kon.
On je dodao da zdravstveni radnici, koji se već mesecima bore protiv kovida-19, već polako postaju revoltirani kada vide da se neki mera ne pridržavaju.

„Važno je da koristimo mere, da nosimo maske jer tamo gde su korišćene pokazalo se da je došlo do smanjenja broja zaraženih“, zaključio je Kon, preneo je B92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

koronavirusmaske
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Saša

    Nosenje maski je dokazano štetno i pogotovu kod dece jer ako ne unose kiseonik njima se smanjuje razvoj mozga. Hoćete našu decu da ubijete? Sram vas bilo budući robijaši afere kovid-gejt. Polako polako bićete svi raskrinkani, pohapšeni i osuđeni gde god da pokušate pobeći… Jedva čekam taj dan kada ću Konu i ostalim robijašima da pljunem u lice

  • nikola k

    – Zakon o kažnjavanju zbog nenošenja maski je nerazuman, besmislen i štetan. Njegova jedina namena može da bude nasilno punjenje budžeta ispražnjenog tokom i posle vanrednog stanja. I neka vrsta dresiranja gradjana takodje. – Maska ne štiti od covid-19 i to je odavno objašnjeno i dokumentovano u celom svetu. Njeno nošenje je vrlo štetno jer osoba udiše sopstveni ugljen-dioksid koji je izdahnula. Naročito šteti deci. – Šetnost udisanja ugljen-dioksida je razumnim ljudima poznata decenijama – jedino je samozvani krizni štab izuzetak i zato ga je odavno trebalo rasformirati a njegove „stručnjake“ strpati u zatvor kao štetočine i diletante.

  • Adolf

    Nema te sile.Ko proba da mi nešto naplati, ne odgovaram za svoje ponašanje.Zahebavajte nekog drugog.

  • bambi

    Ja sam socijalna kategorija. Da li bi mi vlast izašla u susret, pošto se može desiti da zaboravim da stavim masku, da ukoliko moram platiti kaznu, tu kaznu otplatim npr. javnim bičevanjem na nekom prometnom mestu u smislu disciplinske preventive i podizanja kolektivne svesti na viši nivo. Istorijski gledano, bičevanje je dalo izvesne rezultate. Sam bih tom prilikom, komunalcima ili rendžerima, u zavisnosti ko me bude uhvatio, potpisao da snosim odgovornost ukoliko podlegnem povredama.