Sami kod kuće možete napraviti sredstvo za dezinfekciju ruku

Širenje koronavirusa Evropom izazvalo je povećanu potražnju i prodaju sredstava za dezinfekciju ruku. Naime,  Svetska zdravstvena organizacija upravo se pranje ruku smatra jednom od najefikasnijih metoda za dalje sprečavanje širenja virusa. Poslednjih nedelja sredstva za dezinfekciju su „tražena roba“, a svet su obišle fotografije praznih polica prodavnica i drogerija koje su donedavno njima bile ispunjene.

I kod kuće možete samo da napravite sredstvo za dezinfekciju ruku, a potreban vam je izopropil alkohol ili izopropanol, poznat i kao „rubbing alcohol“ koji možete naći u apotekama, ali i specijalizovanim prodavaonicama za elektronsku opremu jer se on najčešće koristi za čišćenje elektronskih komponenata. Cena po litru varira od  proizvođača i prodajnog mesta, a obično se kreće oko 1.000 dinara. Uz izopropil vam je potreban i gel aloe vere, posuda, kašičica, levak i bočica s raspršivačem ili dozator za sapun.

U posudu uliti ⅔ šoljice alkohola i ⅓ šoljice aloe vere. Nakon što dobro promešate smesu, možete je uliti  pomoću levka u odabranu bočicu ili dozator. Ako vam smeta miris alkohola, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, osim za dezinfekciju, alkohol je koristan saveznik i u održavanju čistoće površina.

Važno je napomenuti da sredstva za dezinfekciju ne bi trebalo da se koriste kao zamena za redovno pranje ruku sapunom i vodom, već su oni samo pomoć u trenucima kada slavina nije u blizini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • angie

    Ako želite da napravite sredstvo koje će vam poslužiti za čišćenje ravnih površina, u flašu sa raspršivačem od ½ litra sipajte destilovanu vodu u koju ste dodali 20-tak kapi eteričnog ulja čajevca. Imaćete sredstvo za brisanje svih površina u stanu, bićete zaštićeni, a pritom, nećete biti izloženi štetnom uticaju hemije. U istu flašu možete dodati i 40 kapi eteričnog ulja limuna, koje će pojačati dejstvo ovog sredstva i učiniti da vaš dom uz to i predivno miriše.

  • angie

    Korisno, posto nema da se kupi, evo jos par nacina kako mozemo sami da napravimo sredstvo za dezinfekciju.

    • angie