U trendu

Sami kod kuće možete napraviti sredstvo za dezinfekciju ruku

Širenje koronavirusa Evropom izazvalo je povećanu potražnju i prodaju sredstava za dezinfekciju ruku. Naime,  Svetska zdravstvena organizacija upravo se pranje ruku smatra jednom od najefikasnijih metoda za dalje sprečavanje širenja virusa. Poslednjih nedelja sredstva za dezinfekciju su „tražena roba“, a svet su obišle fotografije praznih polica prodavnica i drogerija koje su donedavno njima bile ispunjene.

I kod kuće možete samo da napravite sredstvo za dezinfekciju ruku, a potreban vam je izopropil alkohol ili izopropanol, poznat i kao „rubbing alcohol“ koji možete naći u apotekama, ali i specijalizovanim prodavaonicama za elektronsku opremu jer se on najčešće koristi za čišćenje elektronskih komponenata. Cena po litru varira od  proizvođača i prodajnog mesta, a obično se kreće oko 1.000 dinara. Uz izopropil vam je potreban i gel aloe vere, posuda, kašičica, levak i bočica s raspršivačem ili dozator za sapun.

U posudu uliti ⅔ šoljice alkohola i ⅓ šoljice aloe vere. Nakon što dobro promešate smesu, možete je uliti  pomoću levka u odabranu bočicu ili dozator. Ako vam smeta miris alkohola, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, osim za dezinfekciju, alkohol je koristan saveznik i u održavanju čistoće površina.

Važno je napomenuti da sredstva za dezinfekciju ne bi trebalo da se koriste kao zamena za redovno pranje ruku sapunom i vodom, već su oni samo pomoć u trenucima kada slavina nije u blizini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.