6 stvari koje nikako nisu dobre za vaginu, dame ih rade svakodnevno

Za zdravlje svakog organa važno je da živi što prirodnije – odnosno ne ugrožava prirodnu ravnotežu raznim hemikalijama i postupcima, piše Elite Daily.

Postoje neke svakodnevne stvari i navike koje mogu ugrožavati zdravlje, a da toga uopšte nismo svesni. Najčešća je preterivanje u higijeni, odnosno očekivanje da vagina može i treba da miriše poput ruže.

1. Najbolja je samo voda
Najveći je mit da vaginu treba prati raznim šamponima jer se tako doprinosi higijeni i boljem mirisu. Stručnjaci tvrde da je to potpuno pogrešno, zbog nešto kiselijeg pH kao i sluznice. Sve što narušava prirodnu kiselost može biti uzrokom upale, gljivica i sličnog. Za pranje je najbolja obična voda.

2. Dnevni ulošci i tamponi su uzrok infekcija
Kozmetičke potrepštine za žene danas dolaze u svim oblicima i veličinama, a proizvođači zadovoljno trljaju ruke zaradom na proizvodima koji se nameću kao ‘nužni’. Većina takvih stvari je nepotrebna. Stalno nošenje dnevnih tankih uložaka, kao i redovno korišćenje tampona kod menstruacije nije dobro. Pogoduje razmnožavanju bakterija i nastanku upala.

3. Tesne farmerke pogoduju gljivicama
Još jedna stvar koja ne omogućuje vagini da ‘diše’ su uske stretch farmerke. Inače, bolje je birati odeću koja je šireg kroja. Još jedna stvar koja nije dobra za žensko zdravlje su neprirodni materijali, poput elastina ili sintetike u gaćicama koji zarobljava prirodne izlučevine vagine. Najbolji izbor uvek je pamuk.

4. Vlažno, ali ne onako kako bi trebalo…
Vagina je po svojoj prirodi vlažna, a količina ‘vlage’ ovisi o razdoblju ciklusa, kao i o stanju seksualne uzbuđenosti. Leti je žensko zdravlje ugroženo ne zbog morske ili bazenske vode, jer je pH vagine prirodna barijera od stranih tečnosti, već zbog kupaćih kostima koji ne omogućuju normalno sušenje i stvaraju vlažnu i toplu okolinu. Zbog toga leti često nastaju gljivične i vaginalne infekcije, svrab, peckanje…

5. Probiotici su saveznici vagine
Izbegavanje mlečnih proizvoda poput jogurta je velika greška ako ste žena. Dobre bakterije u jogurtu, kefiru ili kiselom mleku najbolji su prirodni saveznik zdravog i uravnoteženog bakterijskog statusa u vagini.

6. Pažljivo s deterdžentom i omekšivačem
Sredstva za pranje odeće često su krcata brojnim hemijskim spojevima zbog ugodnog mirisa, ali nisu dobre i vaginalno zdravlje. Oni mogu iritirati genitalno područje, pa je najbolje birati hipoalergenska sredstva za pranje bez mirisa za osetljivu kožu, a s njima obavezno perite donji veš.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

vaginaintimahigijena
Komentari (0)
Dodaj komentar