Afroamerikanke i kosa

Grupa dermatologa uradila je istraživanje koje se bavilo gubitkom kose i ispitivala šta se može uraditi povodom toga s obzirom na različite rase žena. Mnoge žene imaju problema sa kosom, ali su ti problemi izražajniji kod afroameričkih žena.
U kvalitetu kose afroameričkih žena postoji određena vrsta urođene krhkosti. Ta krhkost može dovesti do loma i gubitka kose, što lekari nazivaju alopecijom.
Vrste gubitaka kose
U zavisnosti od toga gde gubitak kose nastaje, lekari mogu da utvrde razlog gubitka kose, kao i njegovu vrstu. Na primer, previše čvrste pletenice mogu dovesti do apolecije. To se obično određuje kliničkom dijagnozom uz pomoć fizičkog pregleda. Gubitak kose se obično dešava na prednjoj i zadnjoj strani glave. Lekari takođe mogu obaviti biopsiju kako bi dobili tačnu dijagnozu.
Drugi tip gubljenja kose naziva se centralna centrifugalna apolecija i može dovesti do pojave ožiljaka na prednjoj i gornjoj strani skalpa. Može doći i do pojave upala, a ovi ožiljci mogu biti ozbiljni. Tačan uzrok ove vrste gubitka kose nije poznat, ali neki stručnjaci veruju da nastaje usled dugotrajne upotrebe hemijskih tretmana za kosu, kao što su hemijski ispravljivači kose.
Afroamerička kosa je jedinstvena
Dermatolozi su ustanovili da se uzorak kose afroameričkih žena strukturalno razlikuje od kose žena ostalih rasa, odnosno da je njihova vlas kose tanja. Takođe, 60% ispitanih afroameričkih žena smatra da im je kosa previše suva. Ta suvoća može da dovede do lomljenja, pa samim tim afroameričke žene imaju tri puta veće šanse da im se kosa lomi u odnosu na žene ostalih rasnih grupa.
Dermatolozi kažu da je u određenom broju slučaja gubitak kose povezan i sa problemima tiroidne žlezde. Ipak, često se dešava da nema osnovnog medicinskog razloga za opadanje kose, što može biti veoma uznemirujuće za ove žene.
Kako poboljšati kvalitet kose?
Ako vam se kosa lomi, dermatolozi predlažu sledeće metode nege:

  • Perite kosu blagim šamponom.
  • Koristite blagi balzam za kosu.
  • Koristite proizvode sa slikonskim premazom (potražite sastojak kao što je dimetikon).
  • Ako vam je kosa posebno krhka, odmorite malo sa korišćenjem farbe.
  • Ako vam je kosa osetljiva, smanjite nivo izlaganja toploti iz izvora kao što su fen i prese za kosu.
  • Kada vezujete kosu ili pletete pletenice, vodite računa da ne stežete previše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Afroamerikankebujna kosakosa i zdravljeopadanje kosepeglanje kosepletenicesamponi
Komentari (0)
Dodaj komentar