Akne i kućni lekovi

Ukoliko vas muče akne, bubuljice ili mitiseri i nikako ne uspevate sa tim da izađete na kraj, pokušajte sa nekim od efikasnih i već proverenih kućnih lekova.
I pored toga što predstavljaju najčešći i najzastupljeniji kožni poremećaj, veliki broj ljudi akne uopšte ne shvata ozbiljno, niti im pridaje previše značaja čak i kada uzmu maha. Kada je reč o nekim od opštih uzroka pojave akni, u prvom redu se nalazi preveliko lučenje testosterona i prirodnih ulja, što je najkarakterističnije za tinejdžerski period. Ali akne nisu samo ograničene na ovu grupu ljudi, javljaju se i kod starijih osoba, bez obzira na pol.
Što se tiče ostalih krivaca odgovornih za pojavu ovog kožnog poremećaja, treba još istaći i nepravilnu ishranu, nedostatak zdravog sna, zatim razne poremećaje koji negativno utiču na psihu osobe, stres i slično. Na svu sreću, danas postoji veliki broj tehnika i hemijskih sredstava kojima se akne mogu odstraniti. Međutim, s obzirom na to da je reč o koži, i to u vrlo osetljivom delu, mnogo je bolje i bezbednije zaobići te hemijske supstance i najpre pokušati sa prirodnim kućnim lekovima. Oni ne samo da su mnogo jeftiniji već i veoma retko izazivaju nuspojave.
Jednostavni kućni lekovi za odstranjivanje akni (preko noći)
Neki od kućnih lekova za akne s pravom su zaslužili titulu prekonoćnog rešenja problema, jer u neverovatno velikoj meri smiruju ovaj kožni poremećaj, i to u razmaku od svega 14 do 15 sati. Ono što je takođe izuzetno povoljno jeste to što se sastojci za ove prirodne lekove mogu izuzetno lako nabaviti i uglavnom ih u svakome trenutku ima u domu.
Jedan od najjednostavnijih načina jeste nanošenje obične paste za zube na bolno mesto, ali nikako paste u vidu gela. Ona će smanjiti ne samo otoke i ispupčenja već i postojeći bol.
Sledeći delotvoran prirodni lek jeste aloe vera. Ovaj lek se koristi već stotinama godina, i to upravo u ove svrhe. Najjednostavniji za upotrebu jesu gel maska od aloe vere i kreme na bazi nje. Kada je reč o ovom prirodnom leku, i pored toga što neće biti baš momentantalnih rezultata, ukoliko ga koristite redovno nedelju dana, doći ćete do veoma zadovoljavajućih rezultata.
S obzirom na to da akne zahvataju one oblasti tela koje su odgovorne za proizvodnju ulja/masti, poput lica, grudi i leđa, održavanje kože sprečavanjem dodatnog zamašćivanja može vam u velikoj meri pomoći prilikom izbegavanja ponovne pojave akni i bubuljica. Jedan od način koji će vam ovo omogućiti jeste da na svakih nekoliko sati isperete lice mlakom slanom vodom.
U ostale izuzetno efikasne prirodne lekove spadaju još i nanošenje soka sirove papaje na lice, zatim mešavina soka od limuna i vode koja sadrži ulje ruže, kora narandže, matični mleč, čaj od kamilice, sok od krastavca, sok od lubenice, mešavina meda i ovsene kaše.
Napomena
Pomenuti prirodni lekovi mogu pomoći, ali ne svakome, jer problemi sa kožom mogu nastati iz mnogo različitih razloga, tako da isti lek neće delovati isto kod svake osobe i svakog kožnog poremećaja. Ukoliko lekovi i razne terapije ne pomažu, probajte navedene preporuke (jednu po jednu) dok ne ustanovite koji vam prirodni kućni lek pomaže.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aknealoa verabubuljicecajevikamilicakora od narandžekožne bolestimitiseripremaziproblemi sa kožomružino uljeSOK OD LIMUNAvitamini
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Ilić

    Imate u tekstu stvari za koje mislim da treba probati, ali nikako pastu za zube! Slana voda, voda sa limunom sigurno nisu loše. Ja, recimo, imam problema sa kožom više od 10 godina. Uzroci su razni, pogrešna nega, nedovoljno sna, cigarete, stres. Konačno su mi pomogli voćni piling od manhatan svaki drugi dan, noćna krema, tj. gel. noću i danju i tečnost za umivanje. Znači, redovno umivanje ujutru i naveče svake večeri pomenutim sredstvom, zatim pomenuti gel sa salicilnom je kiseliom, doneo je oduševljavajuće rezultate kod mene. Nema bubuljica, a mitisera možda 1-2, ja nastavljam dalje. U budućnosti planiram piling sa voćnim kiselinama, počev od 20 posto kiseline do 70 posto za 4 nedelje, javiću vam kako je bilo kad ga poručim i isprobam. Želim svima zdravu i lepu kožu!