Alarmantno: svi je koristimo, a užasno je štetna

Ukoliko u plastičnu posudu sipamo vruću tečnost, značajno ubrzavamo oslobađanje štetnog bisfenola A (BPA – bisphenol A) u poređenju sa tečnošću koja je na sobnoj temperaturi, bez obzira na to da li je posuda potpuno nova ili već upotrebljavana.

Naučnici Univerziteta u Sinsinatiju, država Ohajo, punili su nove ili stare plastične boce kipućom vodom, ostavljali vodu 24 sata i dokazali da se BPA oslobađao 55 puta brže i u većoj količini nego što bi se to dešavalo ako bi se sipala voda koja je na sobnoj temperaturi. Postoji zabrinutost u naučnim krugovima povodom toga da ova supstanca može doprineti razvoju raka dojke, raka prostate i neplodnosti. Kod ispitivanih životinja, zaključeno je da BPA dovodi do oštećenja razvoja mozga i negativno utiče na reprodukciju.

Američki naučnici su merili količinu oslobođenog BPA u bocama starim od jedne do devet godina koje su sakupljali od posetilaca jednog fitnes centra. Boce su punjene vodom koja je bila na sobnoj temperaturi i ostavljene su sedam dana.

Boce su punili i vrelom vodom i ostavljali ih 24 sata. Koristili su i potpuno nove boce istog proizvođača. Količina i brzina oslobađanja BPA bila je značajno veća u bocama sa vrućom vodom.

Kada znamo sve ovo, šta bi trebalo uraditi? Trebalo bi izbegavati svu plastičnu ambalažu, koliko god je to moguće. To nije lako jer se plastika koristi i za flašice za bebe, za oblaganje konzervi sa hranom, vodovodne cevi itd. Takođe, ne treba piti tople napitke iz plastičnih boca, već kad god je to moguće, koristiti posude od stakla i nerđajućeg čelika.

U Kanadi se ispituje mogućnost potpune zabrane upotrebe posuđa koje sadrži BPA.

Srodni članci:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

štetno
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Branislav Rudnjanin

    Od danas moje unuke nikada više neće piti nijedan napitak iz plastične čaše, za koju smo mislili da je dobra, jer se „ne razbija“. Hvala vam na ovom podučavanju jednog dede.