Aparat koji čuva kosu od hemoterapije

Naučnici i zdavstveni radnici širom sveta svakodnevno se trude da pronađu što efikasniji lek i terapiju protiv raka. Borba sa ovom smrtonosnom bolešću traje dugo i u toj borbi koristi se, dok se ne pronađe bolje rešenje, hemoterapija. Hemoterapija može i da pomogne u potpunom izlečenju nekih vidova raka, kao i u zaštiti organizma od komplikacija posle operacija određenih vrsta tumora.

Sama hemoterapija, međutim, nosi sobom određene tegobe i poteškoće. Neretko dolazi do gubitka kose usled hemoterapije, naročito kod žena koje imaju rak dojke.

Ovih dana na tržištu se pojavio aparat iz Švedske koji radi na principu hlađenja glave i sprečava opadanje kose. Pola sata pre hemoterapije, pacijentu se na glavu stavlja kapa koja je povezana sa navedenim aparatom. Aparat lagano hladi kožu glave i za vreme primanja hemoterapije i sat i po posle nje.

Aparat je testiran u 122 slučaja rane faze karcinoma dojke kod pacijentkinja sa standardnom hemoterapijom. Rezultati su pokazali da kod dve trećine žena koje su koristile uređaj nije bilo opadanja kose ili je opadanje bilo smanjeno. Mogući su neželjeni efekti zbog hladnoće na glavi: glavobolje, bolovi u vratu, ramenima, nelagodnost i jeza.

Cilj hlađenja je privremeno smanjenje protoka krvi i metabolizma ćelija u glavi smanjenjem količine lekova za hemoterapiju koji dosežu do glave i štete folikulima korena dlake.

Postavlja se pitanje da li ovaj uređaj sprečava delotvornost lekova, ako je deo glave zahvaćen bolešću. Izveštaj navodi da ta mogućnost postoji, ali da je veoma retka.

Izveštaj navodi da puno žena preživi rano otkriveni rak dojke uz pomoć hemoterapije. Da li postoji dugoročni rizik ili ne, za sada nije utvrđeno, ali se intenzivno radi na dokazivanju uspešnosti aparata.

Na kraju se navodi da bi svaki pacijent trebalo prvo da se posavetuje sa svojim lekarom o eventualnom korišćenju ovog aparata. Treba uzeti u obzir i da se upotreba aparata naplaćuje.

Napomena

Ako se pokažu znatno veće koristi od neželjenih efekata pri korišćenju ovog aparata, verotno će rezultati korišćenja u narednom periodu biti mnogo pozitivniji. Kada pacijenti koji boluju od raka, a naročito žene, sačuvaju kosu tokom lečenja i terapije, njima je samopouzdanje mnogo veće nego pre terapije, a pozitivno raspoloženje i samopouzdanje mnogo pomažu u borbi protiv svih bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hemoterapijakarcinomopadanje koserak dojkerakhlađenje glave
Komentari (0)
Dodaj komentar