Četiri najbolje i četiri najgore navike

Koje su to najkorisnije, a koje najštetnije stvari po naše zdravlje?
Ako ste već posvećeni zdravom životu, ili barem želite u doglednoj budućnosti da se tome posvetite, onda proverite male stvari koje činite svakog dana. Da li doručkujete krofnu ili dve? Ručate li često hamburger i pomfrit? Kod kuće, da li se „parkirate“ na kauč, posle celodnevnog sedenja na poslu? Da li često imate osećaj da ste preopterećeni i da ste pod stresom?
Nećemo okolišati: vaše najbolje i najgore navike imaju uticaja na srce, mozak i celokupno zdravlje.
Ljudi često izgube iz vida da srčano oboljenje ne nastaje odjednom, već se razvija u toku niza godina, i posledica je nebrige i loših navika.
Vaše mentalno stanje je bitan deo celokupne zdravstvene slike. Istraživanja pokazuju da depresija i stres mogu dovesti do srčanih oboljenja. Kada je telo u konstantnom stanju uzbune, može doći do srčanog udara.

Navike koje štete zdravlju

Koja se od sledećih navika odnosi na vas?
Pušenje
Znate da bi trebalo da prestanete, ali… Suočite se s tim – pušenje je upravo najgora stvar koju možete sebi raditi. Zna se da može biti uzrok srčanog udara, šloga, kancera pluća i usne duplje.
Brza hrana i crveno meso
Vaš način ishrane je meni brze hrane. A u njemu ima puno soli, masnoća, holesterola i kalorija. Volite prženo crveno meso za ručak, krofne za doručak, a užinate kolačiće ili čips.
Preterano sedenje
Radite najmanje osam sati, a potom automobilom žurite kući da biste se odmorili. Najduže rastojanje koje pređete je put od garaže do kuhinje.
Neodlasci lekaru
Nemate naviku da odlazite lekaru i ako vam nije dobro, to rešavate sami. Ne proveravate nivo holesterola niti bilo čega drugog.

Navike koje su dobre po zdravlje

Zdrava ishrana
Jedete cerealije ili ovsenu kašu za doručak. Jedete sveže voće i povrće. Prešli ste se sa belog hleba na integralni.
Hodanje
Otkrili ste tajnu posedovanja dobre forme – isključili ste TV i krenuli u šetnju. Potom vam je to prešlo u naviku. Povremeno se penjete stepenicama. Izlazite nekoliko autobuskih stanica ranije da biste prošetali do posla.
Godišnji lekarski pregled
Svake godine uradite osnovne provere. Slušate savete svog lekara.
Opuštanje
Našli ste načine da se oslobađate stresa. Joga, meditacija, razgovori sa prijateljima… Imate hobi i interesovanja van posla.
Razmislite o svojim navikama. Ne možemo u potpunosti kontrolisati stanje svog zdravlja, ali na neke stvari možemo značajno da utičemo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kontrolesedenjezdrava hranapušenje
Komentari (5)
Dodaj komentar
 • Gordana Antunović

  Dragi moji, ja sam jedna od onih kojoj su do pre dve godine sve ovo bile prazne priče. Međutim, takvim razmišljanjem dođoh do kraja i velikih zdravstvenih problema, hroničnog umora, loše krvne slike, depresije. Krenula sam od lekova, bacila cigarete, počela da vežbam, hranim se bolje i sada se osećam divno. Mogu više i bolje. Vodim svoju firmu, treniram svakodnevno, družim se sa svojom porodicom, izlazim sa svojim drugaricama, nešto malo i učim i imam vremena za dobru knjigu. Zato samo napred, pokrenite se!

 • Milanka Mandić

  Poznati su mi problemi sa smenskim radom i održavanjem forme. Najlakše je upražnjavati one četiri loše, ali treba probati sa laganim uvođenjem po jedne dobre, pa dokle stignete.

 • Bata Manojlović

  Trudim se da što zdravije živim. Redovno treniram, hranim se prilično zdravo, ne pijem i ne pušim, čak ne pijem ni gazirano. Ali moj posao je noćni. Ne spavam kad bi trebalo da spavam. Od kuće odlazim u 23:00h, a vraćam se u 05:30h. Osećam da to utiče na mene. Zato moram da odspavam dobar deo dana da bih mogao uveče na trening i opet na posao.

 • Helena Mesaroš

  Nema veze što su nam to najgore navike, ali ja volim hamburgere, pljeskavice i pice, i od toga smo zdravi!

 • Nevena Prijić

  To sve stoji, ali šteta što ne može da utiče na one koje volimo i koji sami sebi skraćuju život, a posle će nas da maltretiraju da ih vodimo kod lekara, kupujemo lekove i sedimo u bolnici – sve se to dešava sa razlogom!