ČUDO PRIRODE: Voće koje briše bore bolje od kreme

Osim citrusa, limuna, pomorandže i mandarine, kraj jeseni i početak zime, period je kada počinje sezona još jedne lepe voćke koja nažalost ne uspeva kod nas. Nije baš ni jeftina ali toliko je dobra, da je valja sebi priuštiti bar ponekad. Reč je o naru, voćki koja liči na crvenu jabuku ili crvenu pomorandžu, punu koštica.

Njegova prelepa crvena boja potiče od tanina i antocijanida koje sadrži. Sazreva u kasnu jesen ili početkom zime. Upotrebljivi delovi nara su sok i njegovo ukusno, sitno seme a oni su bogati brojnim vitaminima i mineralima. Od vitamina, nar sadrži najviše vitamina C, zatim E, B5 i A, a od minerala gvožđe i kalijum.

Nar je jedan od najpoznatijih antioksidanasa. Takođe ima pozitivno dejstvo na srce i krvne sudove, pa je odličan saveznik u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a naročito ateroskleroze od koje potiču brojne druge bolesti kao i povišenog krvnog pritiska, svojevrsne pošasti našeg vremena.

U preventivne svrhe se savetuje dnevno konzumiranje jedne čaše soka od nara. Ovaj sok, zahvaljujući visokom sadržaju polifenola, takođe sprečava razvoj ćelija tumora, a posebno onih koji spadaju u takozvane hormonski zavisne tumore.

Redovno uzimanje nara savetuje se i ženama u periodu klimakterijuma, jer je dokazano da ublažava tegobe koje sobom donosi ovaj prelazni, turbulentni period u životu žena a i njegove moguće posledice kao što je osteoporoza.

I mlađe pripadnice lepšeg pola mogu imati velike koristi od konzumiranja nara, jer on pomaže da kosa bude lepša i življa, nokti i koža zdraviji. Elaginska kiselina kojom je nar bogat, podstiče proizvodnju kolagena, a on, poznato je, briše bore i zateže kožu.

(ddl.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

narvoće
Komentari (0)
Dodaj komentar