Dame, ove stvari izbegavajte da radite ‘tamo dole’

Mnoge žene danas pridaju posebnu pažnju nezi intimne regije, međutim neke stvari koje rade pod etiketom „zdravlja i higijene“ pogrešne su. Ovo su saveti stručnjaka koje bi žene trebalo da slede kako bi očuvale intimno zdravlje.

Ne depilirajte sve 

Iako mnoge žene smatraju da je depilirano intimno područje stvar higijene, ne samo estetike, lekari tvrde da to nije dobra ideja. Dlake na intimnom području „čuvaju“ vaš polni organ od bakterija i virusa, apsorbiraju znoj i deluju kao tampon protiv trenja. Nedavno istraživanje pokazalo je da se 84 posto žena brije, a 50 posto njih depilira celo područje genitalija.

Birajte proizvode za pranje 

Vagina se „čisti sama“, stoga je potrebno paziti da se ne naruši pH vrednost tog područja jer je to onda podloga za razvoj infekcija. Birajte proizvode za intimnu negu koji ne sadrže parfeme ili sastojke koji mogu narušiti ravnotežu.

Neprimereno donje rublje 

Čipkasto donje rublje svakako je zavodljivo, ali nije dobar izbor za zdravlje. Upravo je loš izbor materijala donjeg rublja čest uzrok urinarnih infekcija. Birajte pamučno donje rublje kako bi koža mogla disati. Ponekad možete i spavati gole kako bi genitalije bile na vazduhu.

Nedovoljno vode 

Hidratacija je važna za celi organizam, tako i za zdravlje genitalija. Čak i ako vam zdravlje kože i nivo energije nije dovoljan razlog da pazite na to da pijete dovoljno vode kroz dan, onda možda polni organ hoće. Kada je telo dehidrirano, suvoća će se pojaviti i u vagini. U zavisnosti od toga koliko ste aktivni tokom dana, trebalo bi da pijete od dva do tri litara dnevno.

Zlatno pravilo 

Stručnjaci ga nazivaju „zlatnim pravilom“, a savetuju da svakako posle seksualnog odnosa odete u toalet i ispraznite bešiku. Time ćete smanjiti rizik od infekcija nakon odnosa i „ispirati“ urinarni trakt, objašnjavaju lekari.

Posle vežbanja

Ne zadržavajte odeću u kojoj ste vežbali i posle treninga, već je odmah zamenite čistom. Znojna, vlažna odeća na vašoj koži odlična je podloga za razvoj bakterija i infekcija stoga se istuširajte nakon svakog treninga i obucite čistu, pamučnu odeću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

higijenaloše ženske navikeženski polni organ
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Hogar

    Jebeš dame, nama trebaju normalne žene.Dame neka se damiraju