Dojenje povećava koeficijent inteligencije dece

Deca hranjena majčinim mlekom pametnija su od dece koja nisu dojena. Pametnija su i deca koja su duže i intenzivnije hranjena majčinim mlekom – utvrđeno je na osnovu dosad najveće studije koja je ispitivala uticaj laktacije (dojenja) na inteligenciju.

Studiju je sproveo Kanadski institut za istraživanje zdravlja i ispostavilo se da deca koja su duže hranjena dojenjem imaju konstantno viši koeficijent inteligencije od dece hranjene dojenjem kraće vreme ili dece koja su hranjena nekim drugim vidovima ishrane.

Studija je rađena na 14.000 dece u 31 bolnici i klinici. Deca su praćena do šest i po godina starosti. Polovina majki je decu hranila dojenjem duže vreme, dok je druga polovina majki decu hranila kraće vreme dojenjem i drugim oblicima ishrane.

Ustanovljeno je da deca hranjena duže vreme dojenjem pokazuju bolje rezultate u verbalnoj inteligenciji, neverbalnoj i opštoj inteligenciji.

Dr Kramer kaže da ne ume da objasni razloge ove razlike između dece. On smatra da možda postoji nešto u majčinom mleku, ili pak nešto u vezi sa fizičkim ili emocionalnim kontaktom koji se ostvaruje između majke i deteta prilikom dojenja, što ne postoji prilikom hranjenja flašicom.

Deca hranjena dojenjem u proseku su pokazivala veći koeficijent inteligencije za 3-5 poena od ostale dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dojenjeinteligencijalaktacijaprolaktin
Komentari (9)
Dodaj komentar
  • Danijela

    Imajte u vidu da su praćena deca do 6.5 godina starosti. Nigde se ne pominje i nasledni faktor. Dakle, mislim da je malo nerealno da će dete dojeno dve godine od roditelja niske inteligencije i oskudnog ili prosečnog obrazovanja koje veći deo vremena provodi pred TV-om od 10.meseca, biti inteligentnije od deteta hranjenog adaptiranim mlekom, koje veći deo vremena provodi u interakciji sa visoko inteligentnim i obrazovanim roditeljima, i generalno svetom oko sebe. Dojenje jeste najzdravija i najbolja hrana za dete, ali mislim da je ovaj tekst malo oskudan i uskraćen za sve detalje istraživanja i statistike na koje se poziva.

  • Aleksandra Vinčić

    Majčino mlijeko je najzdravije, ali nema veze sa inteligencijom djeteta. Čitala sam da djeca koja se dugo doje obično budu više seksualno orijentisana. Mene je majka dojila samo 2 mjeseca (nije imala više mlijeka), a ja sam zavšila studije sa najvišim ocjenama. Uskoro ću magistrirati i natprosiječno sam inteligentna.

  • Ljubičica Nešić

    Drage moje dame, tekst je odličan, ali ne treba izgubiti iz vida činjenicu da koliko se trudite oko deteta, takve ćete rezultate i imati. Koliko god da se njegova inteligencija povećava dojenjem, toliko je mi majke možemo uništiti pasivnošću. Od aktivnosti deteta zavisi i njegov kvalitet. Zato, dojite dok vi same mislite da treba ili ne daj Bože da ne možete, zbog toga se ne treba opterećivati, ali nikada nemojte prestajati da budete izvor aktivnosti svom detetu. Rad sa detetom je najvažnija okosnica u njegovom razvoju, kako u intelektualnom, tako i u moralnom, zdravstvenom i fizičkom vaspitanju.

  • Marija Klačar-Glišović

    Dojenje je odlično za bebe i mame. Nažalost, zbog bolesti sam morala da prekinem dojenje kada mi je sin imao 15 meseci. Teško sam to podnela, a on još gore. I sada me pita i traži „si-si“ kako on kaže. Moja poruka – dojite što duže svoje dete!

  • Ivana Čvorović

    Ne slažem se sa gore navedem tekstom. Ja sam svoju ćerku dojila 10 meseci i ona već sada sa 18 meseci pokazuje veću inteligenciju od dece koja su dojena skoro duplo duže. Za razvoj deteta je bitan i nasledni faktor kao i to da se sa decom treba puno raditi, pričati, čitati im. Ako sve to budete radili, tj. bavili se svojim detetom, rezultati neće izostati. Možete vi, drage mame, da dojite svoje dete i do 4 godine, ali ako zapostavite svoje dete, tj. ako ne radite s njim dovoljno, nemojte očekivati da ono bude mali genije. Naravno, dete treba dojiti, ali po mom mišljenju duže od 12 meseci je suvišno.

  • Danijela Petaković

    Iznenadili ste me ovim člankom. Možda stvarno sve to ima neke veze. Svoje mlađe dete sam dojila do 2,5 godine i jedva se odvikao. Do navršenih godinu dana ništa drugo nije hteo da jede i pije. Međutim, progovorio je tek sa nepune 3 godine i do 6 imao problema sa izgovorom dosta glasova. Vodili smo ga kod logopeda, a onda je došlo do neverovatne promene. Sada ima 8 godina, čisto govori i vrlo je zainteresovan za učenje, pogotovo čitanje. Već dve godine izuzetno tečno čita sve čega se domogne, i ćirilicu i latinicu. Interesuje ga mnogo tema koje u školi neće obrađivati bar još nekoliko godina. Redovno ide u biblioteku. Piše sastave koji uopšte ne liče na rad deteta koje je prvi razred. Nismo ga testirali, ali mislim da je intelekturalno prilično nadmašio svoje vršnjake, sa čime se slaže i učiteljica. Pa, ako je dojenje nešto pomoglo, drago mi je. Preporučila bih svim majkama, koje to mogu, da doje svoju decu što duže. Taj divan osećaj neću nikada zaboraviti.

  • Tomo Slian

    Ne slažem se sa člankom. Inteligencija je rezultat kvaliteta života, zdravlja, načina razmišljanja i momentalnih ciljeva u životu. Samo zamislite kako možete misliti kada ste „u krizi“ – vrlo teško. Kad sam se rodio, moja majka nije imala mleka. Imam 32 godine, završio fakultet i postdiplomske studije i radim u međunarodnoj firmi. Ali slažem se – majčino mleko je najbolja hrana za djete.

  • Marija Vuković

    Slažem se sa vašim člankom, meni je iskreno jako žao što nisam bila u mogućnosti da dojim svoju bebu, ali dobro, verujem da će i Vojin biti pametno dete 🙂

  • Anika Grujić

    Naravno da je tako. Ja dojim svoje dete više od dve godine i svakodnevno slušam kritike od prijatelja i rođaka.