U trendu

Dojenje povećava koeficijent inteligencije dece

Deca hranjena majčinim mlekom pametnija su od dece koja nisu dojena. Pametnija su i deca koja su duže i intenzivnije hranjena majčinim mlekom – utvrđeno je na osnovu dosad najveće studije koja je ispitivala uticaj laktacije (dojenja) na inteligenciju.

Studiju je sproveo Kanadski institut za istraživanje zdravlja i ispostavilo se da deca koja su duže hranjena dojenjem imaju konstantno viši koeficijent inteligencije od dece hranjene dojenjem kraće vreme ili dece koja su hranjena nekim drugim vidovima ishrane.

Studija je rađena na 14.000 dece u 31 bolnici i klinici. Deca su praćena do šest i po godina starosti. Polovina majki je decu hranila dojenjem duže vreme, dok je druga polovina majki decu hranila kraće vreme dojenjem i drugim oblicima ishrane.

Ustanovljeno je da deca hranjena duže vreme dojenjem pokazuju bolje rezultate u verbalnoj inteligenciji, neverbalnoj i opštoj inteligenciji.

Dr Kramer kaže da ne ume da objasni razloge ove razlike između dece. On smatra da možda postoji nešto u majčinom mleku, ili pak nešto u vezi sa fizičkim ili emocionalnim kontaktom koji se ostvaruje između majke i deteta prilikom dojenja, što ne postoji prilikom hranjenja flašicom.

Deca hranjena dojenjem u proseku su pokazivala veći koeficijent inteligencije za 3-5 poena od ostale dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Погледај коментаре (9)