Godišnji odmor i zdravlje

Novo istraživanje pokazuje da odlazak na godišnji odmor i odmaranje imaju značajne zdravstvene beneficije.
Istraživači su ustanovili da u poređenju sa ljudima koji ne odlaze na godišnji odmor, osobe koje putuju, odnosno odlaze na zimovanja, letovanja i slično imaju niži krvni pritisak i manje su opterećene stresom. Oni takođe ukazuju na to da neke od tih zdravstvenih prednosti ostaju sa nama čak i kada se vratimo u svakodnevan način života.
Putovanja
Od 10.000 osoba koje su bile zainteresovane za ovo istraživanje, izbor je sužen na 12 učesnika koji su podeljeni u dve grupe. Šestoro je poslato na egzotične destinacije za odmor kao što su Tajland, Peru ili Maldivi, dok su osobe iz druge grupe ostale kod kuće.
Učesnici istraživanja nosili su sa sobom mali monitor za praćenje srca, a izmeren im je indeks telesne mase, nivo holesterola, šećera u krvi i krvnog pritiska. Pored toga, ispitani su i nivoi njihove hidratacije, koliko dugo spavaju, koje količine alkohola i kofeina unose, kako se hrane i koliko često vežbaju.
Sve to je sprovedeno zajedno sa određenim psihoterapeutskim testovima.
Niži nivo stresa
Istraživanje je otkrilo:

  • krvni pritisak kod turista opao je u proseku za 6%, u poređenju sa 2% rasta među onima koji su ostali kod kuće
  • kvalitet sna poboljšan je za 17% među onima koji su otišli na odmor u poređenju sa padom od 14% kod onih koji su nastavili normalno da žive i rade
  • otpornost na stres među osobama iz grupe koja je putovala povećana je za 29%, u poređenju sa smanjenjem od 71% kod osoba koje su ostale kod kuće

Istraživanje je takođe utvrdilo da su oni koji su otišli na odmor imali smanjen nivo glukoze u krvi, smršali oko struka i imali poboljšan nivo energije i raspoloženja.
Odmor
Sve je to u redu, ali moramo se zapitati šta ostaje onima koji ne mogu da priušte skupe odmore svake godine. Sa druge strane, ova tri putovanja iz istraživanja ne predstavljaju svačije viđenje odmora. Jedno putovanje je bio avanturistički odmor na Tajlandu sa puno razgledanja, drugo je podrazumevalo učestvovanje u ekološkom projektu u Peruu, a treće je tipičan vid relaksacije u primorskom letovalištu na Maldivima.
Međutim, šta ako vaš godišnji odmor podrazumeva nedelju dana kod kuće u pokušaju da se zabavite ispod pokrivača?
“Prvo da kažem da istraživanje nije obuhvatilo nikoga ko je uzeo odmor od posla i ostao kod kuće, a drugo, niko nije poveo svoju decu na odmor, a to zapravo može drugačije uticati na rezultate", kaže Kristin Veber, koja je izvršila psihoterapijske testove za potrebe istraživanja.
Još jedno upozorenje: ovo je izuzetno malo istraživanje, samo 12 osoba. "Ovo jeste mali uzorak koji nam je doneo neke interesantne rezultate, ali ako bismo stvarno želeli da saznamo nešto više, morali bismo da uradimo mnogo veće istraživanje od ovoga", kaže ona. Međutim, Veber dodaje da su za vreme istraživanja parovi koji su otišli na odmor postali bliskiji.
Saveti
Veber ima nekoliko saveta za one koji ne mogu da priušte odmor, ali bi i dalje želeli da poboljšaju svoje zdravlje:

  • više spavajte
  • učestvujte u novim aktivnostima
  • zbližite se sa partnerom zajedničkm izlascima i šetnjama
  • odvojite dovoljno vremena da napravite promene u svom životu
  • odmorite se od posla tako što ćete, na primer, jedan dan provesti bez računara
  • zabavite se kao porodica

Ova istraživanja samo upotpunjuju naše utiske, godišnji odmor nam je potreban da se odmorimo, opustimo i „napunimo baterije“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolesti srcagodisnji odmorkrvni pritisakodmoropuštanjeputovanjarekreacijarelaksacijastres
Komentari (0)
Dodaj komentar