Grickanje noktiju – kako se leči?

Iznenađujuće je koliki broj ljudi, naročito dece, manje-više redovno "gricka" nokte i zanoktice.
Ova navika izgleda ružno kada se posmatra sa strane, ali je od toga mnogo gore to što osoba koja često grize nokte ugrožava svoje zdravlje, i to na više načina.
Pored grickanja noktiju, pojedina deca često imaju sličnu naviku – sisanje palca ili nekog drugog prsta.
Uzroci grickanja noktiju ili izgovori za to mogu biti: stres, nervoza, frustracije, kožne bolesti (svrab), psihička napetost, dosada, ali pre svega stečena nepotrebna navika.
Posledice
Bez obzira na to koliko često i temeljno prali ruke i održavali njihovu higijenu, ispod noktiju se uvek nalazi veliki broj raznih gljivica, bakterija i virusa. Grikckanjem noktiju veliki broj bakterija unosimo u svoj organizam. Dokazano je da osobe koje često grizu svoje nokte imaju zdravstvenih problema sa grlom i disajnim organima, a naročito sa organima za varenje.
Grickanje moktiju naročito je štetno po zdravlje dece, jer to ne samo da im ugrožava trenutno zdravlje već može imati negativne posledice po kasniji razvoj.
Grickanjem noktiju mogu nastati ozbiljna oštećenja noktiju i veoma bolne upale zanoktica (gljivične ili bakterijske).
Grickanjem noktiju stvaraju se ružni i nepravilno zaobljeni nokti, što može izazvati dodatne psihičke probleme: pad samopouzdanja i stid od društvene okoline.
Kod osoba koje stalno grizu nokte jakim ugrizima, može doći i do trajnih oštećenja zuba.
Kako "lečiti" grickanje noktiju
Za odvikavanje (lečenje) od ove navike, potrebna je volja, odlučnost, upornost, strpljenje i samodisciplina uz pomoć nekih spoljnih i "tehničkih" pomagala.
Ukoliko se može utvrditi neki od razloga za grickanje noktiju, stres, nervoza ili sl, onda je dotičnoj osobi potreban odmor i promena načina života.
Da bi se prestalo sa grickanjem noktiju, potrebna je i pomoć okoline (roditelja, prijatelja ili supružnika), jer osobu koja gricka nokte treba često opominjati.
Jedan od načina za lakše iskorenjivanje ove navike jeste lična higijena, što podrazumeva da nokti i zanoktice budu uvek čisti i uredno kratko podrezani. Kod nekih devojaka i žena pokazala se kao korisna nadogradnja noktiju, tada im je "bilo žao" da grickaju nokte.
Od priručnih sredstava za odvraćanje ili opomenu bilo bi često premazivanje ruku mastima, kremama ili losionima jakih mirisa i gorkog ukusa. Pored navedenih osobina, ova prirodna pomoćna i priručna sredstva treba da budu takvog sastava da prilikom eventualnog grickanja ne izazivaju trovanje, alergiju ili dodatne infekcije.
U novije vreme, na tržištu su se pojavile farmaceutski spravljene, medicinski ispitane i bezopasne po zdravlje kreme, gelovi i losioni. Pored toga što odvraćaju od ove ružne navike, ova sredstva sprečavaju nastanak gljivičnih oboljenja i omogućavaju oporavak noktiju i kože oko zanoktica.
Upozorenje
Ukoliko grickanje noktiju postane neprestano, previše agresivno i upadljivo, to već može biti upozorenje da se radi o ozbiljnim psihičkim problemima i tada treba potražiti pomoć lekara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolesti grla i disajnih putevaGljivične infekcijegrickanje noktijukožne bolestiružne navikestomačni problemi
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Lidija Kordić

    E, onda sam ja psihički bolesna.