Mnogi greše: Koliko često se treba tuširati, kad je previše

Uopštena preporuka bila bi da se tuširamo jednom dnevno, ili jednom svaki drugi dan, kažu dermatolozi. Ali čak i ta preporuka može da zavisi od životnih navika, ili od toga gde živite.

Treba uzeti u obzir tri faktora koji mogu pomoći da odredimo optimalni broj tuširanja za sebe i voditi računa o tome kako se tuširamo.

Ispravno tuširanje važnije je često od samog tuširanja – koristite mlaku, a ne vruću vodu, budite pod vodom manje od 10 minuta i ne koristite prečesto piling ili gelove za kožu, osim ako vam ih ne preporuči dermatolog.

1. Vaš nivo  aktivnosti 
Sve veći broj je onih koji koriste raznorazna sredstva koja pomažu da izađete iz dvorane nakon sat vremena znojenja i mirišete bez da ste se oprali. To može pomoći da uštedite vreme, ali kada se na koži nakupe stanice kože, znoj i prljavština kao i bakterije, to može dovesti do prištića, akni, pa i bakterijskih ili gljivičnih infekcija kože, upozoravaju dermatolozi. Zato je za ljude sklone aknama korisno tuširanje odmah posle vežbanja, posebno za žene koje koriste šminku.

2. Vaš tip kože
Ljudi s masnom kožom trebali bi se držati pravila o tuširanju jednom dnevno. Ako imate suvu ili osetljivu kožu, dovoljno se tuširati nekoliko puta sedmično, da smanjite suvoću, svrab i upale koje isušena koža trpi. Kod suve kože, koristite nežne sapune i obavezno nanesite hidratantnu kremu nakon tuširanja. I ne zaboravite da se koža menja s godinama. Naime, kako starimo, tako proizvodi sve manje ulja, pa postaje suva i treba smanjiti broj tuširanja.

3. Vaše okruženje
Vežbanje i radni sastanci nisu jedine stvari zbog kojih se znojite. Ako živite u vrućem i vlažnom okruženju, želećete da se svakodnevno tuširate kako biste smanjili nakupljanje bakterija na koži i sprečili da se razvije neugodan miris. Ali tokom hladnijih zimskih meseci tuširajte se ređe, jer je tkom zime koža češće suva, piše portal Health.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dermatologtusiranje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Nikada.