Noćno spavanje beba

Najnovija studija iz Velike Britanije pokazala je da bebe koje se nakon noćnog buđenja same uspavaju imaju veću šansu da spavaju tokom cele noći.

Svaki roditelj zna koliko naporno i zamorno može biti buđenje bebe u toku noći i ponovno uspavljivanje.

Istraživači su instalirani infracrvene video-kamere da bi tokom noći pratili nešto više od 100 beba starosti 5 nedelja, kao i bebe stare 3 meseca.

Prema rezultatima, samo 10% beba starosti 5 nedelja spavalo je neprekidno 5 ili više sati. Od beba sa napunjena 3 meseca, njih 45% spavalo je neprekidno.

Kod oba uzrasta primećeno je da se četvrtina beba probudi i nastavi da spava bez pomoći roditelja bar jednom u toku noći.

Prema istraživanju, bebe od tri meseca pa nadalje imaju sposobnost samostalnog uspavljivanja u toku noći. Ta kratkotrajna buđenja i samostalni nastavak spavanja računaju se kao „spavanje cele noći“.

Zapažanja

Bitno je da provedeno dnevno vreme bebe (uzbuđenja, budnost i aktivnost) u velikoj meri utiče na kasnije buđenje u toku noći, kao i na probleme ponovnog uspavljivanja.

Treba znati da i drugi faktori okoline (temperatura, vlažnost vazduha, osvetljenje, buka…) utiču na kvalitet spavanja bebe tokom noći.

Zaključak

Istraživači su zaključili da je broj ispitanih beba bio relativno mali i da treba uraditi još studija, a ako se nalazi potvrde, može se odgonetnuti zašto toliko zdravih beba ima problem sa spavanjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

buđenje bebemirno spavanjeneprekidno spavanjenoćno spavanje bebaponašanje bebesan bebespavanje beba
Komentari (0)
Dodaj komentar