Noćno spavanje beba

Najnovija studija iz Velike Britanije pokazala je da bebe koje se nakon noćnog buđenja same uspavaju imaju veću šansu da spavaju tokom cele noći.

Foto: Ben_Kerckx/Pixabay.com

Foto: Ben_Kerckx/Pixabay.com

Svaki roditelj zna koliko naporno i zamorno može biti buđenje bebe u toku noći i ponovno uspavljivanje.

Istraživači su instalirani infracrvene video-kamere da bi tokom noći pratili nešto više od 100 beba starosti 5 nedelja, kao i bebe stare 3 meseca.

Prema rezultatima, samo 10% beba starosti 5 nedelja spavalo je neprekidno 5 ili više sati. Od beba sa napunjena 3 meseca, njih 45% spavalo je neprekidno.

Kod oba uzrasta primećeno je da se četvrtina beba probudi i nastavi da spava bez pomoći roditelja bar jednom u toku noći.

Prema istraživanju, bebe od tri meseca pa nadalje imaju sposobnost samostalnog uspavljivanja u toku noći. Ta kratkotrajna buđenja i samostalni nastavak spavanja računaju se kao „spavanje cele noći“.

Zapažanja

Bitno je da provedeno dnevno vreme bebe (uzbuđenja, budnost i aktivnost) u velikoj meri utiče na kasnije buđenje u toku noći, kao i na probleme ponovnog uspavljivanja.

Treba znati da i drugi faktori okoline (temperatura, vlažnost vazduha, osvetljenje, buka…) utiču na kvalitet spavanja bebe tokom noći.

Zaključak

Istraživači su zaključili da je broj ispitanih beba bio relativno mali i da treba uraditi još studija, a ako se nalazi potvrde, može se odgonetnuti zašto toliko zdravih beba ima problem sa spavanjem.

Ostavite komentar

Ostavite komentar