Ove 4 namirnice mogu da izazovu pojavu akni, tvrde dermatolozi

Nega kože ne odnosi se samo na ono što stavljate na lice. Dermatolozi kažu da ono što unosite u svoje telo može da bude podjednako važno.

„Akne izaziva hrana i, ako ne kontrolišete količinu mlečnih proizvoda i ugljenih hidrata koju unosite, situacija lako može da izmakne kontroli“, kaže dermatolog dr. Lili Talakoub.

Prerađena hrana, protein surutke, beli hleb i hrana bogata šećerom mogu da izazovu izbijanje akni, kao i alergije na hranu, ističu dermatolozi.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi, naročito proizvodi od kravljeg mleka, mogu da uzrokuju pojavu bubuljica. Prema estetičarki Rene Roulu, za to bi mogao da bude kriv sadržaj hormona u mleku.

„Hipoteza je da, budući da većina mleka dolazi od krava koje dobijaju hormone rasta, nivo hormona u mleku moće da igra ulogu u prekomernoj proizvodnji sebuma, što podstiče akne“, izjavila je Roulu za Byrdie.

Mnogi ljudi osetljivi su na mlečne proizvode. Prema nekim podacima, 68 posto populacije ne podnosi laktozu. U studiji iz 2010. objavljenoj u Science of the Total Environment navodi se da se alergije i osetljivost na hranu mogu manifestovati kao akne i upala.

Slatka pića i brza hrana

Prema dermatologu dr. Munibu Shahu, visok sadržaj prerađenog šećera u brzoj hrani može uzrokovati pojavu akni. Američka akademija za dermatologiju navodi da zaslađena hrana i pića mogu uzrokovati porast šećera u krvi, stvarajući hormonalni odgovor. Posledica toga je pojava akni.

Beli hleb

Prema dermatologu dr. Jorumu Hartu, beli hleb može da bude okidač za akne jer je ječ o namirnici s visokim glikemijskim indeksom, što znači da uzrokuje brzo povećanje nivoa šećera u krvi.

„To dovodi do povećanja žlezda lojnica, veće proizvodnje sebuma i u na kraju do izbijanja više akni“, rekao je ovaj lekar.

Protein surutke

Poznato je da protein surutke, koji se obično nalazi u proteinskim prahovima, izaziva akne kada se konzumira u prekomernoj količini, rekla je dermatolog dr. Džojs Park.

Slično belom hlebu, protein surutke je hrana s visokim glikemijskim indeksom koja povećava nivo šećera u krvi u telu, što dovodi do većeg nakupljanja ulja, što može začepiti pore, piše Insider.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aknebubuljice
Komentari (0)
Dodaj komentar