Pregledajte SAMI svoje dojke!

Samopregled dojki je tema na koju se stalno treba vraćati jer nekada može spasiti život. Pretpostavlja se da svako svoje telo najbolje poznaje. Prilikom pregleda grudi, ukoliko primetite zadebljanje ili kvržicu, obavezno se obratite lekaru.

Kada se odlučite da uradite pregled dojki, potrudite se da to radite na sledeći način:

1. Stanite u dobro osvetljenu prostoriju ispred ogledala. Pogledajte svoje grudi. Ne treba obraćati pažnju na to da li su iste veličine i istog oblika, jer i ako nisu iste, to se smatra normalnom pojavom. Treba obratiti pažnju na promene u boji kože i bradavici, posebno pri pomeranju dojke. Treba gledati izgled kože kada pomeramo dojku u raznim smerovima.

2. Proverite svoje bradavice i opipajte da li ima tvrdoće u njima.

3. Stavite ruke na bokove, zategnite grudne mišiće i uradite okret od jedne na drugu stranu kako biste videli spoljašnu stranu grudi.

4. Svoje telo savijte napred tako da vam grudi vise kako biste primetili da li postoji promena u obliku ili konturi.

5. Proverite bradavice tako što palcem i kažoprstom na tkivo koje okružuje bradavicu povučete na napred kako bi se videlo da li ima nekog curenja iz nje.

Pregled grudi može da se vrši u stojećem i ležećem položaju, mada mnogi smatraju da je bolje da se radi u ležećem položaju.

Ukoliko se radi u stojećem položaju, jedan od boljih načina je u tuš kabini jer sapunom i vodom lakše proveravamo da li ima grudvica ili zadebljanja ispod pazuha, s tim što levom rukom proveravamo desnu dojku i obrnuto. Podignite jednu ruku iza glave, a drugom rukom, vrhovima prstiju, pritisnite grudi i proveru radite kretanjem od grudi prema liniji do kosti. To uradite i na drugoj strani.

Kada pregled radite u ležećem položaju, stavite mali jastuk ili presavijeni peškir ispod desnog ramena i desnu ruku stavite iza glave, a levom rukom pomoću losiona za telo uraditi pregled leve dojke. Raditi male kružne pokrete koji kasnije prelaze u velike kružne pokrete i to sve u pravcu kazaljke na satu od pazuha ka bradavici.

Šta uraditi ako nađem čvorić?

To je pitanje koje se često postavlja. Ukoliko nađete čvorić, obratite se lekaru i ono što je bitno – ne paničite, ali ako primetite bilo kakve nove promene kao što su zadebljanje u blizini grudi ili pazuha koje traje preko menstrualnog ciklusa, promenu veličine, oblika ili kontura dojki, promenu u izgledu kože na dojci ili bradavici, curenje krvi ili tečnosti iz bradavice, crvenilo na koži ili bradavici – obavezno se obratite lekaru.

Ne paničite

Sumnjive promene na dojkama ne moraju odmah da znače rak, ali je najbolje obratiti se lekaru. Bilo kakve bolesti povezane sa dojkama jesu izlečive kada se na vreme uoče i leče.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dojkepregled dojkipromene na bradavicamapromene na dojkamasamopregled dojkičvorići ispod pazuhačvorići na dojkama
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Adolf

    Vršim besplatne preglede dojki.Mogu i silikonske,primam redom i beležim kredom.