Savremena sanitetska vozila

U razvijenim zemljama savremena sanitetska vozila moraju biti što kvalitetnija i što opremljenija savremenom dijagnostičkom i terapijskom opremom. Pored najsavremenije opreme, i „posada“ mora biti visokospecijalizovana.

Velika Britanija poseduje sanitetska vozila visokog kvaliteta sa najsavremenijom opremom, pa lekari sa medicinskim osobljem mogu na licu mesta da, pored transporta pacijenata do bolnice, vrše dijagnostiku, lečenje i određene medicinske intervencije.

Velške vlasti nastoje da iz hitne medicine izvuku lekare, anesteziologe, koji će praktično, na terenu, pružati stručnu lekarsku pomoć i tretman.

Vozila hitne pomoći za vanredne situacije nosiće krv i krvne produkte (kao što je plazma), ultrazvučne aparate i aparate za analizu zgrušavanja krvi, pa će biti u mogućnosti da podatke proslede u bolnicu ili kontrolnu sobu, a i u samo vozilo.

Tim za vanredne situacije biće u stanju da:

  • odgovori na hitne slučajeve na licu mesta pružajući medicinsku pomoć
  • stabiliše i prenese kritične pacijente iz okruga opšte bolnice u specijalizovane centre
  • reaguje u vanrednim situacijama kao stručan tim
  • vrši prenos (prevoz) vremenski kritičnih pacijenata

Kritični tim biće i takozvani prvi tim „letećih doktora“, jer će lekari moći da lete avionima i imaće istu opremu kao drumska vozila.

Anđela Hjuz, izvršni direktor Vels vazduhoplovstva, navodi da je ovo veliki pomak u pružanju hitne pomoći u svetu.

Zamenik ministra zdravlja Voh Gething kaže da ovo obezbeđuje najbolju i najsigurniju negu za najkritičnije obolele pacijente u Velsu, jer i pacijenti u udaljenim i ruralnim područjima mogu da dobiju adekvatnu negu u hitnim slučajevima zahvaljujući kritičnom timu.

Zbog svega ovoga, Velška vlada treba da obezbedi 2,868 miliona funti od 2015. do 2016. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hitna pomocsanitetska vozilasavremena medicinasavremena vozila hitne pomoći
Komentari (0)
Dodaj komentar